aA
Vidaus reikalų ministerija ir Policijos departamentas prie VRM per šį laikotarpį, kol vyksta išgarsėjusių įvykių tyrimas, sąmoningai vengė viešo šių faktų komentavimo bei ypač politizuoto interpretavimo ir nėra pateikęs jų nė vienai žiniasklaidos priemonei, rašoma antradienį išplatintame VR ministro Česlovo Blažio pareiškime.

"Todėl tikrai neteisingas yra šios dienos dienraštyje "Lietuvos aidas" interviu su Nacionalinio saugumo bei gynybos komiteto pirmininko pavaduotoju Algiu Kašėta išspausdintas teiginys, jog neva pirmieji "teroristinius, valstybės perversmu kvepiančius vertinimus" pateikė Vidaus reikalų ministerijos pareigūnai", rašoma ministro Č. Blažio pareiškime.

Pasak ministro, santūri teisėsaugos institucijų pozicija yra būtina tiriant sunkius kriminalinius nusikaltimus, prie kurių Lietuvos įstatymai priskiria bet kokį pasikėsinimą nužudyti, ginkluotą pasipriešinimą teisėsaugos pareigūnui bei neteisėtą ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų laikymą.

Vidaus reikalų ministerijos vadovybė, atsižvelgdama į pastarųjų dienų įvykius bei radinius, parengė Lietuvos Respublikos ginklų, šaudmenų, sprogmenų, sprogstamųjų medžiagų savanoriško atidavimo bei ginklų ir šaudmenų įteisinimo laikinojo įstatymo projektą.

Trečiadienį jis bus pateiktas svarstyti Vyriausybei.

Per paskutinį panašaus įstatymo galiojimo laikotarpį nuo 1999 metų birželio 23 dienos iki tų pačių metų rugsėjo 23 dienos policijos įstaigoms buvo atiduoti 1 255 ginklai, daugiau nei 42 tūkstančiai šaudmenų, 23 sprogstamieji įtaisai.

"Sudaryti dar vieną tokią galimybę skatina tai, kad šių savaičių radiniai yra potencialiai pavojingi visuomenei", rašo ministras.

Vidaus reikalų ministerija tikisi, kad šiam įstatymo projektui pritars ne tik Vyriausybė ir Seimas, bet parems ir visuomenė.

Du įtariamieji, 21 metų Giedrius Navionis ir 25 metų Rokas Kepežinskas, buvo sulaikyti Varėnoje prieš dešimt dienų, kai kartu su jais automobilyje tuo metu buvęs 38 metų Eligijus Šmidtas šovė į policininką.

Po įvykio E. Šmidtas pasislėpė ir iki šiol nerastas.

Vėliau paaiškėjo, kad jaunuolei priklauso nacionalistinei organizacijai "Juodvarniai". Žiniasklaida pranešė, kad "Juodvarniai" rengėsi perversmui.

Netrukus po įvykio teisėsaugos pareigūnai atliko kratas įvairiose Lietuvos vietose ir aptiko labai didelį kiekį sprogmenų ir šaudmenų.

Pirmadienį susitikime su Seimo konservatorių frakcija Valstybės saugumo departamento direktorius Mečys Laurinkus sakė, kad žiniasklaidos skelbtos žinios nepasitvirtino.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.