aA
Tačiau Rusijos VRM antradienį atsisakė leisti JAV finansuojamos radijo stoties korespondentui vykti į užsienį.

Vienas VRM Tardymo komiteto vadovų Sergejus Novoselovas sakė, kad tardytojo sprendimas neleisti A. Babickiui vykti į Strasbūrą yra "visiškai pagrįstas ir logiškas", nes šiuo metu atliekamas bylos tyrimas.

A. Babickis kaltinamas naudojimusi suklastotais dokumentais.

Komentuodamas draudimą išvykti į ETPA posėdį, A. Babickis sakė, kad tardytojas Danilkinas atsisakė išleisti jį į Strasbūrą, motyvuodamas tuo, kad jis negrįš į Rusiją.

Pasak A. Babickio, jis nepraranda vilties susitikti su ETPA delegacijos nariais, kurie kovo 9 dieną atvyksta į Maskvą. A. Babickis pasirengęs parodyti jiems Grozne nufilmuotas vaizdo juostas.

"Aš pasistengsiu sumontuoti filmą apie Čečėnijos gyventojų likimą ir tikruosius federalinių pajėgų nuostolius Čečėnijoje", pažymėjo žurnalistas.

Jo manymu, Europos parlamentarai "turi teisę Rusijos valdžios paklausti, kas atsitiko su kiekvienu žmogumi, kuris nufilmuotas vaizdo juostoje".

"Visą vaizdo medžiagą aš laikau namuose", pabrėžė A. Babickis.

Naujienų agentūrai "Interfax" antradienį gavo ETPA spaudos tarnybos pranešimą, kuriame pažymima, kad komitetas "sveikina žurnalisto sugrįžimą į Maskvą, tačiau kartu yra šokiruotas pasakojimo apie jo sulaikymo sąlygas ir aplinkybes".

ETPA komitetas paragino Rusijos valdžią leisti A. Babickiui išvykti į užsienį, kad "jis galėtų pateikti savo, kaip liudytojo, parodymus balandžio 3-7 dienomis Strasbūre vyksiančioje ETPA sesijoje, kurios metu bus aptariama situacija Čečėnijoje".

"A. Babickio atvejis ir kiti panašūs įvykiai neatspindi Rusijos valdžios deklaruojamos žodžio laisvės", komiteto posėdyje sakė jo pirmininkas Pedro Roseta (Pedras Roseta)", pažymima pranešime.

ETPA komitetas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl "Rusijos visuomenės galimybių gauti nepriklausomą ir objektyvią informaciją apie realią situaciją Čečėnijoje", rašoma spaudos pranešime.

ETPA komitetas apgailestauja dėl to, kad Rusijos delegacija ET Parlamentinei Asamblėjai "iki šiol neatsakė į P. Rosetos laišką ir į ETPA pirmininko lordo Russello-Johnstono (Raselo Džonstono) pranešimą dėl žurnalistų galimybės laisvai gauti informaciją apie Čečėniją", pabrėžiama pranešime.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.