aA
JT generalinis sekretorius Ban Ki-moonas šeštadienį pagyrė Kopenhagoje vykusio viršūnių sutikimo metu pasiektą susitarimą kaip "esminę pradžią", tačiau pridūrė, jog buvo pasiekta ne viskas, ko tikėtasi. "Neatrodo, jog pasiekta viskas, ko mes tikėjomės, bet šis Šalių konferencijos sprendimas yra esminė pradžia, - sakė Ban Ki-moonas žurnalistams Danijos sostinėje. - Daugelis pasakytų, kad jame trūksta ambicingumo. Vis dėlto, pasiekta daug".
Kopenhagos susitarimas – ir Holokaustas, ir naujo kelio pradžia
Danijoje demonstruojamos meninės instaliacijos „Žemės pulsas” skulptūros
© Reuters/Scanpix

JT generalinis sekretorius nurodė turtingųjų šalių pažadus besivystančioms šalims bei pažymėjo kad Kopenhagos susitarimas taps "veikiantis" sausio 1 dieną.

"Mes mėginsime pasiekti teisiškai įpareigojančią sutartį kuo greičiau 2010 metais", - pridūrė Ban Ki-moonas.

JT generalinis sekretorius buvo paskelbęs klimato kaitos problemų sprendimą vienu svarbiausių iš visų prioritetų, rugsėjį surengė JT lyderių susitikimą, kuriuo jis tikėjosi suteikti postūmį rimčiau rengtis Kopenhagos konferencijai.

Ban Ki-moonas sakė ir dabar asmeniškai prisidėjęs rengiant paskutinius pasitarimus ir pridūrė nemiegojęs ir beveik nevalgęs visą pastarąją parą.

"Pasaulio lyderiai atvyko ir parodė ką reiškia lyderiavimas - jie priartėjo prie žlugimo ribos, bet nuo jos atsitraukė", - kalbėjo Ban Ki-moonas.

Per šį pasaulio valstybių vadovų susitikimą buvo ir daugiau vaizdingų posakių.

"Pirmą kartą istorijoje visos pagrindinės ekonomikos (šalys) susirinko prisiimti atsakomybės ir imtis veiksmų prieš klimato kaitos grėsmes", - sakė JAV prezidentas Barackas Obama.

"Eidami į priekį mes ketiname remtis impulsu, kurį pasiekėme čia Kopenhagoje. Nuėjome jau tolimą kelią, bet turime nueiti dar gerokai toliau".

"Atrodo tartum mums būtų pasiūlytą 30 sidabrinių, kad išduotume savo žmones, savo ateitį", - sakė Ianas Fry iš Tuvalu, mažytės salos Ramiajame vandenyne, kuriai gresia išnykimas pakilus vandenyno lygiui.

"Šiandieniniai įvykiai tikrai atspindi blogiausią istorijoje klimato kaitos derybų eigą", - sakė Sudano atstovas Lumumba Stanislas Dia-ping .

"Tai prašymas Afrikai pasirašyti savižudybės aktą, susideginimo aktą, kad būtų palaikomas ekonominis kelių valstybių dominavimas... Tai yra sprendimas, pagrįstas vertybėmis, tomis pačiomis vertybėmis, kurios Europoje suvarė šešis milijonus žmonių į krosnis", - rėžė jis, palygindamas klimato susitarimą su Holokaustu.

"Jūs ketinate patvirtinti pučą prieš Jungtines Tautas. Kas iš mūsų nori kalbėti dėl tvarkos turi įsipjauti ranką ir parodyti kraują", - piktinosi Venesuelos atstovė Claudia Salerno Caldera, mojuodama kruvinu delnu per konferenciją.

"Delsdamos veikti turtingosios šalys pasmerkė milijonus žmonių pasaulyje badui, kančioms, gyvybės netekčiai, kai klimato pokyčiai stiprėja", - sakė Nnimmo Bassey, organizacijos „Friends of the Earth International" (Tarptautinės žemės draugai) pirmininkas, pavadinęs susitarimą "apgailėtina nesėkme".

"Susitarimas nėra tobulas, bet vienintelis įmanomas", - sakė Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy.

"Yra šviesa, yra tamsa...Vienintelė alternatyva susitarimui būtų žlugimas", - nurodė Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.