aA
CŽV kalėjimo Lietuvoje ieškantis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas jau beveik baigė rašyti išvadas, o, pasak komiteto, turinčio specialiosios tyrimo komisijos teises, pirmininko Arvydo Anušausko, dėl išvadų esmės sutaria dauguma jo narių. „Dauguma tam tekstui pritaria“, - teigė politikas ir pridūrė, kad ginčai vyksta dėl formuluočių bei struktūros.
A.Anušauskas: dėl išvadų esmės sutaria dauguma NSGK narių
© A.Solomino nuotr.

„Šiandien kiekvienas išsakė savo nuomonę“, - teigė A. Anušauskas.

Galutinai Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto išvados, ar buvo Lietuvoje įkurdintas CŽV kalėjimas, ar nebuvo, bus patvirtintos pirmadienį. A. Anušauskas anksčiau yra minėjęs, kad, nors pats už rankos teroristų nelaikė, bet sau atsakymus jau turi.

Komiteto pirmininkas posėdžiuose taip pat pasigedo „Vienos Lietuvos“ frakcijos nario, Seimo Operatyvinės veiklos parlamentinės kontrolės komisijos pirmininko Aleksandro Sacharuko, kuris, pasak A. Anušausko, buvo atėjęs tik „kelis kartus“.

Penktadienį vykusiame Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto posėdyje iš 12 narių dalyvavo 8 nariai.

„Jis buvo kelis kartus, bet posėdžių tai buvo labai daug. Tiesiog, kai finale vyksta aptarimai, gerai būtų, kad visi dalyvautų“, - sakė A. Anušauskas.

DELFI primena, kad Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas atlieka tyrimą, kuriuo ketina išaiškinti, ar pagrįsti žiniasklaidos pranešimai, jog netoli Vilniaus 2004-2005 m. veikė slaptas JAV CŽV kalėjimas įtariamiems teroristams.

JAV televizijos „ABC News" interneto svetainėje buvo skelbta, kad kalėjimas jojimo patalpose pradėjo veikti 2004 m. rugsėjo mėnesį ir veikė iki 2005 m. lapkričio. Jame, kaip teigiama, buvo kalinami ir galimai kankinti 8 terorizmu įtariami asmenys.

Tuometinis JAV prezidentas Georgas W.Bushas 2006 m. rugsėjį pripažino, kad „be teroristų, laikytų Gvantaname, nedaug įtariamų teroristų lyderių ir agentų pagautų per karą buvo laikomi ir apklausiami už JAV ribų pagal atskirą programą, kurią vykdė CŽV".

Tada G. W. Bushas sakė, kad šioje grupėje „buvo asmenų, kurie, manoma, buvo svarbiausi Rugsėjo 11-osios išpuolių ir išpuolių prieš „USS Cole" (išpuolis prieš JAV minininką 2000 m.) architektai, agentų, kurie dalyvavo bombarduojant mūsų ambasadas Kenijoje ir Tanzanijoje; ir asmenų, kurie dalyvavo kituose išpuoliuose, kurie atėmė nekaltų civilių gyvybes visame pasaulyje".

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.