aA
Panevėžio miesto savivaldybės laukia permainos – Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) paskelbė, kad buvęs meras (šiuo metu - Seimo narys) Vitas Matuzas praėjusių metų birželį neteisėtai buvo atleistas iš pareigų, todėl yra panaikinamas ir dabartinio mero Povilo Vadopolo paskyrimas vadovauti Panevėžiui. Ši teismo nutartis įsiteisėjo nuo jos paskelbimo, todėl miesto tarybai artimiausiu metu teks rinkti naują valdžią.
Vitas Matuzas
Vitas Matuzas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Kaip toliau elgsis Panevėžio miesto savivaldybės taryba, dar neaišku, tačiau neskundžiama teismo nutartis politikams yra privaloma ir turi būti nedelsiant vykdoma. Pareigų netekęs socialdemokratų atstovas P. Vadopolas penktadienį DELFI tvirtino, kad jau kitą savaitę turėtų būti sušauktas neeilinis tarybos posėdis ir renkamas naujas meras.

„Tai netikėta LVAT nutartis, bet yra kaip yra, nes po Panevėžio apygardos administracinio teismo sprendimo, kuris nustatė, jog V. Matuzas buvo atleistas teisėtai, jautėmės ramūs, - sakė P. Vadopolas. – Regis, ir su teisininkais konsultavomės, ir Vyriausybės atstovas apskrityje jokių pažeidimų nerado, bet teismas yra teismas“.

Ar P. Vadopolas sieks toliau vadovauti Panevėžiui, dar neaišku – esą ir prieš metus jis neteikęs savo kandidatūros, tačiau valdančioji dauguma pasiūliusi jo kandidatūrą. „Ir dabar neteiksiu, jei pasiūlys, svarstysiu“, - teigė neteisėtai pusantrų metų Panevėžio mero pareigas ėjęs socialdemokratas.

Kaip teismo nutartį vertina konservatorius V. Matuzas, neaišku – jo mobilusis telefonas buvo išjungtas.

Tarybos sprendimai panaikinti dėl procedūrinių pažeidimų

Povilas Vadopolas
Povilas Vadopolas
© "Panevėžio balsas"

LVAT ketvirtadienį iš dalies patenkino dvylikos tarybos narių skundą Panevėžio miesto tarybai ir paskelbė, kad panaikina praėjusių metų birželio 12-osios tarybos sprendimus, kuriais V. Matuzas buvo atleistas iš pareigų, o P. Vadopolas – išrinktas į šias pareigas. Be to, teismas panaikino tos pačios dienos tarybos nutarimą, kuriuo P. Vadopolas buvo išrinktas Panevėžio miesto savivaldybės tarybos kolegijos nariu.

Teisėjų kolegija nustatė, kad praėjusių metų birželio 2-ąją aštuoniolika tarybos narių pareiškė nepasitikėjimą V. Matuzu, o kitą dieną mero potvarkiu buvo nutarta sušaukti neeilinį savivaldybės tarybos posėdį. Birželio 6-ąją buvo pateiktas keturių frakcijų prašymas dėl Panevėžio miesto savivaldybės mero sudarytos darbotvarkės pakeitimo, tačiau joje nebuvo pareikštas nepasitikėjimo meru klausimas. Be to, šį prašymą frakcijų vardu pasirašė tik keturi savivaldybės tarybos nariai - mažiau negu trečdalis visų tarybos narių.

Pasak teismo, šis prašymas pagal Vietos savivaldos įstatymą negali būti vertinamas kaip savivaldybės tarybos narių pareikštas nepasitikėjimas meru.

„Taigi pagal šį prašymą negalėjo būti svarstomas savivaldybės mero įgaliojimų netekimo prieš terminą klausimas“, - LVAT pažymėjo, kad nepasitikėjimo meru klausimo svarstymas nebuvo įtrauktas į savivaldybės tarybos sprendimu patvirtintą darbotvarkę.

Kadangi Panevėžio miesto savivaldybės taryba birželio 12-osios posėdyje negalėjo svarstyti V. Matuzo atleidimo iš mero pareigų klausimo, todėl tame pačiame posėdyje negalėjo būti renkamas ir naujas meras. Pripažinus neteisėtu mero atleidimą, teismas neteisėtu pripažino ir P. Vadopolo išrinkimą, todėl naikintinas ir tarybos sprendimas, kuriuo P. Vadopolas išrinktas Panevėžio miesto savivaldybės tarybos kolegijos nariu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.