aA
Pakeitus kelionės į mokyklą išlaidų kompensavimo tvarką kai kurie tėvai nuogąstauja neišgalėsiantys atžalų leisti mokytis. Alytaus rajono savivaldybė išlaidas už mokinių kelionę į mokyklą iki šiol kompensuodavo vežėjams. Nuo sausio 1-osios tarybos sprendimu išlaidos bus kompensuojamos mokinių tėvams.
Kelionė į mokyklą - ne kiekvienam
© K.Šatūno nuotr.

Taip pasielgta vadovaujantis Transporto lengvatų įstatymu - kelionės išlaidos kompensuojamos tam, kas jas patiria. Kaip kita priežastis, paskatinusi keisti nusistovėjusią tvarką, įvardijamas lėšų taupymas. Esą maršrutinių autobusų vežėjai negalės piktnaudžiauti ir gauti kompensacijas, neatsižvelgiant į tai, ar tikrai vaikas vieną ar kitą dieną važiavo į mokyklą.

Tačiau nauja tvarka privertė sunerimti žemesnių klasių mokinių tėvus, negavusius atsakymo į klausimą, kaip bus kompensuojamos kelionės išlaidos, jeigu mokinys pames bilietą. Valdininkai į šį klausimą kol kas turi vienintelį atsakymą - tvarka yra tvarka.

Tačiau Alytaus rajono tarybos sprendimas labiausiai papiktino tolimesniuose kaimuose gyvenančius daugiavaikių šeimų tėvus. Nauja tvarka reiškia, jog kas rytą išleisdami vaikus į mokyklą jie turės duoti pinigų kelionei. Mažai paguodos tėvams teikia tai, kad pristačius bilietus po mėnesio išlaidos bus kompensuojamos. Po kelis vaikus į Daugų Vlado Mirono vidurinę mokyklą leidžiančios šeimos neslepia, kad jiems kasdien kelionei skirti po 6 ir daugiau litų vienam vaikui bus nepakeliamai sunku.

Daugų seniūnas Vydas Raudonis neabejoja, kad naują tvarką būtina taisyti. "Galima taikyti avansinį mokėjimą, kad žmonės bent iš pradžių, kol pradės veikti nauja kompensavimo tvarka, turėtų pinigų bilietams. Arba kompensacijas mokėti kas savaitę.

Vlado Mirono vidurinės mokyklos direktorius Almantas Jakimavičius vakar neslėpė, kad pasikeitusi tvarka tėvams sukėlė daug problemų, ir žadėjo kartu su jais ieškoti išeities.

„Lietuvos žinios“