aA
Ar priimti nagrinėti atstatydinto Lietuvos prezidento, dabartinio europarlamentaro Rolando Pakso skundą prieš Lietuvą, spręs Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) Didžioji kolegija.
Rolandas Paksas
Rolandas Paksas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Teisingumo ministerija pranešė, kad EŽŽT ją informavo, jog bylą R.Paksas prieš Lietuvą nagrinėjanti 7 teisėjų kolegija gruodžio 1-ąją nutarė savo jurisdikciją perleisti teismo Didžiajai kolegijai.

Pagal Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvenciją, teisėjų kolegija gali perleisti bylą nagrinėti Didžiajai kolegijai bet kuriuo metu iki sprendimo priėmimo. Tos sprendimas priimamas, kai byla yra itin sudėtinga arba kai klausimo svarstymas kolegijoje gali sąlygoti nesuderinamą su ankstesniu teismo sprendimu rezultatą.

Strasbūro teismas yra pranešęs, kad šioje stadijoje jis spręs tik dėl pareiškėjo skundo dėl esą pažeistos teisės į laisvus rinkimus priimtinumo.

R.Paksas prieš penkerius metus kreipėsi į Strasbūro teismą skųsdamasis, kad Lietuvoje buvo padaryti teisės aktų pakeitimai, uždraudžiantys jam kandidatuoti į parlamentą.

2004 metais Konstitucinis Teismas pripažino, kad R.Paksas sulaužė duotą priesaiką, o priesaiką sulaužęs asmuo nebegali eiti jokių valstybinių pareigų, reikalaujančių duoti priesaiką.

Atstatydintas prezidentas EŽTT taip pat skundėsi, kad jam apribotos galimybės dalyvauti prezidento rinkimuose, tačiau Strasbūro teismas, remdamasis Konvencijos nustatytais nepriimtinumo kriterijais, šį skundą atmetė pirminio nagrinėjimo metu.

R.Paksas prezidentu buvo išrinktas 2003 metų sausio 5 dieną. 2004 metų balandžio 6-ąją po Seime inicijuoto apkaltos proceso už Konstitucijos pažeidimus bei priesaikos sulaužymą R.Paksas buvo pašalintas iš prezidento pareigų.

2007 metų vasarį partijos "Tvarka ir teisingumas" pirmininkas R.Paksas buvo išrinktas į Vilniaus miesto savivaldybės tarybą, o šiemet - į Europos Parlamentą. Tai vienintelės renkamos pareigas, kurias gali eiti priesaiką sulaužęs asmuo.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.