aA
Dauguma Seimo narių prisipažino negalintys prieštarauti Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo Povilo Malakausko norui trauktis iš pareigų, tačiau net po frakcijų susitikimų abejojo, ar atsistatydinimo pareiškimą jis parašė visiškai laisva valia, bei kritikavo kai kuriuos prezidentės Dalios Grybauskaitės žingsnius. Ketvirtadienį Seimas palaimino P. Malakausko traukimąsi iš pareigų. Už tai balsavo 82, prieš - 3, susilaikė 12 parlamentarų.
Povilas Malakauskas
Povilas Malakauskas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Priminė 1926 m. perversmą

Nors parlamentarai didele persvara pritarė pareigūno norui, posėdyje virė karštos diskusijos dėl šio žingsnio aplinkybių. "Konstitucija nenumato prievartinio darbo. Jei nori palikti postą dėl asmeninių priežasčių, negalime balsuoti kitaip", - ketvirtadienį Seimo posėdyje pažymėjo Tautos prisikėlimo partijos frakcijos narys Arūnas Valinskas.

Tačiau parlamentaras pažėrė kritikos dėl šio sprendimo aplinkybių. Anot jo, Lietuva kuo toliau, tuo labiau tampa ne parlamentine respublika: "Vieni ar kiti pareigūnai, nepraėję lojalumo testo, šalinami, verčiant juos pasitraukti dėl asmeninių priežasčių."

Seimo narys priminė prezidentės nurodymą skubiai atšaukti ambasadorių Gruzijoje Mečį Laurinkų: "Net įstatymus pažeidęs diplomatas, paskelbtas persona non grata, privalo šalį palikti per 48 valandas. O dabar nurodė atšaukti ambasadorių per 24 valandas."

A. Valinskas padėkojo VSD vadovui už "per daug sąžiningą darbą" ir įspėjo, kad "prisikėliečiai", "nedalyvaudama žaidimuose, nedalyvaus ir balsavime".

Liberalcentristas Vytautas Bogušis atkreipė dėmesį į istorinį sutapimą - tą pačią dieną prieš 83 metus buvo įvykdytas perversmas. "Gruodžio 17-ąją 1926 m. Lietuvoje buvo paminta demokratija. Šiandien sprendžiame VSD generalinio direktoriaus generolo P. Malakausko likimą", - kalbėjo parlamentaras.

Pasak jo, įprasta, kad kapitonas laivą palieka paskutinis. Šiuokart VSD kapitonas, "gelbėdamas valstybės laivą, pasitraukia priverstinai, bet savanoriškai". Liberalų ir centro sąjungos frakcijos nariai nusprendė balsuoti laisvai.

"Jį tiesiog užkniso"

Frakcijos "Tvarka ir teisingumas" nariai nusprendė P. Malakausko atsistatydinimui pritarti. Seniūnas Valentinas Mazuronis, komentuodamas savo įspūdžius iš susitikimo su pareigūnu, griebėsi žargono: "Jį tiesiog užkniso."

Valdančiosios Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai nusprendė pritarti VSD vadovo pasitraukimui. Pasak seniūno Jurgio Razmos, pareiškimą jis parašė laisva valia, niekieno nespaudžiamas ir neverčiamas, todėl jo netenkinti esą nėra priežasčių. Seimo narys paminėjo keletą pareigūno darbo trūkumų: neįgyvendinta VSD struktūrinė reforma, nesutvarkyta parlamentinė kontrolė,

Socdemo Vytenio Andriukaičio manymu, su P. Malakausko atsistatydinimu buvo galima palūkėti. Prezidentė esą galėjo sulaukti Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto tyrimo dėl CŽV kalėjimo išvadų ir kol aprimtų aistros. "Klausimas sprendžiamas nepalankiame politiniame kontekste", - tvirtino jis. Politiko žodžiais, galėjo neskubėti ir pats P. Malakauskas.

Savo ruožtu frakcijos "Tvarka ir teisingumas" narys Egidijus Klubys pareiškė nepritarsiantis P. Malakausko atsistatydinimui, nes tokiu atveju esą "daug pilkų jo darbelių nueitų nebūtin" ir liktų neatsakyta nemažai klausimų: ne tik dėl CŽV kalėjimo, bet ir dėl Vytauto Pociūno žūties..

P.Malakauskas : tikiuosi, kad VSD galų gale taps nematoma tarnyba

Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo postą paliekantis Povilas Malakauskas tikisi, kad laikas parodys, ar jo asmeninis apsisprendimas buvo teisingas.

"Žmonės, kai yra skiriami į tokias pareigas, turi žinoti, kad tai yra paskyrimas, kuris yra ne amžiams. Gali būti kadencija, gali būti trumpiau, gali būti ilgiau. Dėl to aš tikrai tam buvau pasiruošęs. Pagrindinis ir esminis tikslas mūsų visų - mano, Seimo - yra stabilizuoti situaciją. Jeigu jinai yra sudėtinga, jeigu įtampa yra didelė, nieko ypatingo nėra, kai pakeičiami vadovai. Jeigu tai stabilizuos situaciją, tai bus esminis rezultatas. Gyvenimas parodys, ar mano asmeninis apsisprendimas yra teisingas", - ketvirtadienį žurnalistams sakė P. Malakauskas.

Nors kai kuriems parlamentarams susidarė įspūdis, kad VSD vadovas traukiasi ne savo noru, P. Malakauskas sakė liksiąs statutiniu darbuotoju ir to nekomentuosiąs.

"Būsiu nuobodus kaip visada: aš nekomentuoju prielaidų (...) Yra faktai, jie yra tokie, kokie yra. Aš liksiu statutiniu darbuotoju ir po šios dienos sprendimo, nes tai yra tarnyba, kur statutiniu turi likti ne tik iki tol, kol dirbi, bet iki tol, kol gyveni, ir aš juo liksiu", - tvirtino P. Malakauskas.

Jis tikisi, kad VSD - tai yra Lietuvos žvalgyba ir kontržvalgyba taps tuo, kuo jis siekė, tai yra, "nematoma tarnyba, kurios rezultatai bus žinomi tik sprendimų priėmėjams".

Į klausimą, ar nebuvo veikiamas "valstybininkų" klano, P. Malakauskas atsakė, kad "niekada nieko nebuvo veikiamas".

"Aš priiminėjau sprendimus pats, taip, kaip man atrodė, kad jie yra teisingi. Aš vadovavausi tais principais, kuriuos turiu, ir toliau gyvenime jais vadovausiuos", - sakė P. Malakauskas.

Jis teigė nežinąs, ką toliau veiks, tačiau tikisi turėti darbą.

Dalyvauti politiniame gyvenime P. Malakauskas neplanuoja. "Aš manau, kad tikrai artimiausiu metu aš nedalyvausiu jokiame politiniame gyvenime. Apskritai nemanau, kad tokį darbą dirbantys žmonės turėtų dalyvauti politiniame gyvenime, bent jau kurį laiką", - sakė P. Malakauskas.

Netikėtai atsistatydino pirmadienį

Atsistatydinimo pareiškimą VSD vadovas D. Grybauskaitei įteikė pirmadienį. Valstybės vadovė iš karto patenkino jo prašymą, todėl Seimas jau antradienį ėmėsi šio klausimo.

Prezidentė pareiškė turėjusi "įvairiausių motyvų" patenkinti P. Malakausko pareiškimą. "Jei žmogus prašo, kodėl neturėčiau sutikti (...) Turėjau ir kitų įvairiausių motyvų, kurių nenorėčiau komentuoti. Jie brendo seniai. VSD darbu iki galo nebuvau patenkinta. O P. Malakausko sprendimas yra asmeninis ir nenorėčiau jo komentuoti", - sakė D. Grybauskaitė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.