aA
NATO nekelia grėsmės Rusijai, pareiškė spaudos konferencijoje Maskvoje ketvirtadienį Aljanso generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas. Tačiau jis pridūrė, kad NATO neis į kompromisus su Rusija kai kuriais principiniais klausimais. Aljanso vadovas ragino Rusiją liautis žiūrėti į Vakarus kaip į grėsmę.
NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas
NATO generalinis sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas
© AFP/Scanpix

"Noriu pasakyti Rusijos žmonėms, kad NATO nelaiko Rusijos priešu. NATO neturi jokių planų prieš Rusiją", - sakė jis.

"Ne, jokiu būdu mes nesame pasirengę eiti į kompromisus principiniais klausimais", - sakė jis ketvirtadienį spaudos konferencijoje Maskvoje.

"Būtų kvaila slėpti skirtumus mūsų požiūriuose", - sakė NATO generalinis sekretorius.

Tuo pat metu A.F.Rasmussenas pabrėžė Rusijos ir NATO tarpusavio bendradarbiavimo svarbą.

"Manau abi šalys puikiai supranta, kad, esant dabartinėms sąlygoms, mes turime drauge priešintis naujoms grėsmėms", - pažymėjo NATO generalinis sekretorius.

Tarp sričių, kur interesai sutampa, Aljanso generalinis sekretorius nurodė kovą su piratavimu, masinio naikinimo ginklų platinimu ir terorizmu.

"Būtina plėtoti tikrąją strateginę partnerystę šiose srityse, - pabrėžė generalinis sekretorius. - Manau, kad toks bendradarbiavimas atitiktų ir Rusijos, ir NATO interesus."

Iš anksto paskelbtose A.F.Rasmusseno kalbos, kurią NATO generalinis sekretorius ketvirtadienį pasakys Maskvoje, ištraukose taip pat raginama nežiūrėti į Vakarus, kaip į priešą.

Jei tarp Maskvos ir NATO valstybių gali būti sukurtas pasitikėjimas, "tuomet Rusija gali liautis nerimavusi dėl pavojaus iš Vakarų, kurio paprasčiausiai nėra", pareikš A.F.Rasmussenas, sakydamas kalbą prestižiniame Maskvos valstybiniame tarptautinių santykių institute.

"Ji (Rusija) gali skirti savo išteklius gynybai nuo realių grėsmių, kurios iškyla šaliai, pavyzdžiui, nuo terorizmo, ekstremizmo, raketų ir masinio naikinimo ginklų platinimo ar prekybos narkotikais", - pabrėš NATO vadovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.