aA
Frakcija "Viena Lietuva" niekaip negali apsispręsti, ar galės dirbti premjero Andriaus Kubiliaus vadovaujamoje koalicijoje. Tarp valdančiųjų ir opozicijos besiblaškanti Seimo frakcija "Viena Lietuva" (VL) vis neapsisprendžia, prie kurio kranto prisišlieti. Labai norėtų būti koalicijoje, tačiau nepatinka Vyriausybė ir jos vairininkas konservatorius A.Kubilius.
Politikas, korupcija, liga, ligoninė, karikatūra
Politikas, korupcija, liga, ligoninė, karikatūra
© DELFI (R.Daukanto pieš.)

Jei didžiausia valdančioji Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcija ir premjeras sutiktų pasikeisti pagal "vienalietuvių" parengtą scenarijų, kliūčių neliktų. Kol vyks permainų procesas, VL frakcija sutinka bendradarbiauti Seimo lygmeniu, t. y. norėtų užsėsti daugiau parlamento komitetų vadovų kėdžių.

Postai nesvarbūs 

VL frakcija vakar išplatino pareiškimą, kuriame tikino, kad priimdama TS-LKD kvietimą pradėti derybas dėl dalyvavimo koalicijoje siekia "ne postų Vyriausybėje, bet galimybės pakeisti nesėkmingą ekonominę, socialinę ir finansinę politiką".

"Kaip ir daugelis bendrapiliečių, matome neišvengiamą būtinybę iš esmės atnaujinti Vyriausybę ir sudaryti tokį ministrų kabinetą, kuris pajėgtų atgaivinti šalies finansus ir ištraukti ekonomiką iš giliausios Europoje krizės", - teigiama pareiškime.

"Vienalietuviai" mano, kad didžiausia atsakomybė už kritinę ūkio būklę tenka konservatoriams. Esą šie ir turėtų apsispręsti dėl ekonominės ir socialinės politikos pokyčių bei jų siekiančios Vyriausybės. Tačiau VL frakcijos atstovai vakar prisipažino nežinantys, ar galėtų priklausyti valdančiajai daugumai, kuriai vadovauja A.Kubilius. "Į šį klausimą šiandien dar neturime atsakymo", - neslėpė Laimontas Dinius. Kad atsakymas būtų teigiamas, TS-LKD turėtų keisti požiūrį į sprendimų priėmimo būdą, jų reikalingumą ir veiklos prioritetus.

Draugaus tik Seime 

Vakar L.Dinius tvirtino, kad bendradarbiauti su valdančiaisiais VL frakcija šiuo metu pasiruošusi tik Seimo, bet jokiu būdu ne Vyriausybės lygmeniu. "Seimo pirmininkei pritarus, būtume pasirengę prisiimti bendrą atsakomybę už Seimo ir jo komitetų vadovybę proporcingai frakcijos narių skaičiui", - sakė seniūnas.

Parlamento vadovė Irena Degutienė vakar teigiamai atsiliepė apie VL apsisprendimą pradėti derybas dėl dalyvavimo koalicijoje. "Palankiai vertinu išsakytą mintį, kad pirmiausia reikia tartis dėl principų ir ieškoti geriausių sprendimų būdų, o ne kalbėti apie postų dalybas", - kalbėjo I.Degutienė.

"Neteikčiau daug reikšmės tai chaotiškai jų pareiškimo daliai dėl požiūrio į Vyriausybę, nes sunku suprasti, ką norima pasakyti. Tokiais atvejais stengiuosi žiūrėti į konstruktyviąją dalį, šiuo atveju - į bendradarbiavimą Seime, numatant jiems vadovaujamas pareigas komitetuose", - galimų partnerių pareiškimą vertino TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma.

Politikas nesutiko, kad kai kurias "vienalietuvių" formuluotes jame galima traktuoti kaip šantažą. J.Razma mano, jog dialogas bus tęsiamas, o "ne visai konkretūs bendradarbiavimo įsivaizdavimai" bus suformuluoti tiksliau.

Prireiks tik retsykiais 

Politologo Tomo Janeliūno teigimu, noras priklausyti valdančiajai koalicijai ir kartu kritikuoti jos suformuotą Vyriausybę nėra logiškas sprendimas. "Arba esi vienoje valtyje, irkluoji viena kryptimi, arba lipi lauk ir ieškai kitų gelbėjimosi valčių", - pabrėžė politologas. Pasak jo, toks "dalinis buvimas koalicijoje" galimas, kai krašte yra mažumos Vyriausybė, kuriai reikia konkrečios paramos, tačiau politinės jėgos nesutaria dėl programinių dalykų.

"Šiuo atveju Vyriausybė nėra mažumos. Kita vertus, konkretūs dalykai (pavyzdžiui, biudžetas) verčia valdančiuosius ieškoti vienkartinių susitarimų. Gali būti, kad VL ir bus tokia frakcija, kurios paramos kartkartėmis prireiks specifiniams sprendimams priimti", - prognozavo T.Janeliūnas. Jo nuomone, netrukus paaiškės, ar "vienalietuviai" prekiauja balsais už valdančiųjų paramą savo troškimams išpildyti.

Perstumdys kėdes 

Teigiama, jog "vienalietuvių" kalbos, esą jiems nereikia ministrų postų, - paprasčiausias koketavimas. Jau kuris laikas

neoficialiai svarstoma, kurie iš dabartinių ministrų užleis savo kėdes VL deleguotiems atstovams. Pirmiausia įvardijamas liberalcentristų vidaus reikalų ministras Raimundas Palaitis. Kitas kandidatas, iš kurio gali būti atimtas ministro portfelis, - tuometinės dar vieningos Arūno Valinsko frakcijos deleguotas kultūros ministras Remigijus Vilkaitis. Užsimenama ir apie galimybę pakeisti nepartinį Liberalų sąjūdžio deleguotą teisingumo ministrą Remigijų Šimašių. Norinčiųjų gauti šį postą VL frakcijoje netrūksta - Vytautas Kurpuvesas, Aleksandras Sacharukas, Mantas Varaška.

„Lietuvos žinios“