aA
Ministras pirmininkas Andrius Kubilius sako, kad Valstybės saugumo departamento (VSD) vadovo pasikeitimas suteiks gerą progą svarstyti dėl struktūrinių VSD reformų. Tai premjeras sakė ketvirtadienio rytą prieš balsavimą Seime, kada parlamentarai turėtų apsispręsti, ar patenkinti Povilo Malakausko prašymą atleisti jį iš VSD generalinio direktoriaus pareigų.
Valstybės saugumo departamentas (VSD) - karikatūra
Valstybės saugumo departamentas (VSD) - karikatūra
© DELFI

"Aš manau, kad šis pasikeitimas bus gera proga svarstyti struktūrines pertvarkas, struktūrinės reformas, kurių planą rengia prezidentės patarėjų vadovaujama darbo grupė, turiu omenyje žvalgybos ir kontržvalgybos koncepcijas, bei vertinti, kodėl VSD, kaip instiucija, nesugeba sau rasti normalios darbo vietos valstybės sistemoje, normalių darbo principų, ir niekaip negalima rasti būdų grąžinti šios institucijos gebėjimą dirbti taip, kad visuomenė šia institucija galėtų pasitikėti", - interviu Žinių radijui sakė A.Kubilius.

Ministro pirmininko nuomone, Seimas ketvirtadienį turėtų be didesnių diskusijų patenkinti P.Malakausko prašymą.

"Manau, kad be didesnių ir ypatingų diskusijų Seimas pritars jo paties ir prezidentės pasirinkimui", - sakė ministras pirmininkas.

Premjero teigimu, svarbiausias P.Malakausko vadovavimo VSD trūkumas - nesugrąžintas visuomenės pasitikėjimas šia institucija.

"P.Malakauską pažįstu pakankamai seniai, iš mokslų universitete ir kaip bendražygį politinėje veikloje, bet manau, kad jam nepavyko išspręsti tų esminių VSD veiklos problemų, kurios buvo išryškintos dar ankstesnio VSD veiklos parlamentinio tyrimo metu, ir nepavyko sugrąžinti visuomenės pasitikėjimo šia institucija", - teigė A.Kubilius.

Atsistatydinimo pareiškimą P.Malakauskas prezidentei Daliai Grybauskaitei įteikė pirmadienį. Jis teigė iš posto besitraukiantis dėl asmeninių priežasčių.

Prezidentė jo prašymą patenkino nedelsiant.

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė nutarimo projektui dėl P.Malakausko atleidimo iš pareigų.

VSD generalinį direktorių skiria ir atleidžia prezidentas Seimo pritarimu.

P.Malakauskas tuometinio prezidento Valdo Adamkaus dekretu buvo paskirtas 2007-ųjų birželio 20-ąją. Jis pakeitė iš saugumo vadovų atleistą Arvydą Pocių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.