aA
Rumunija trečiadienį mini 20-ąsias kruvinos revoliucijos, per kurią buvo nuverstas ilgametis komunistų diktatorius Nicolae Ceausescu, pradžios metines.
Aikštė Rumunijos Timišoaros mieste, kur 1989 m. gruodį vyko antikomunistinis mitingas.
Aikštė Rumunijos Timišoaros mieste, kur 1989 m. gruodį vyko antikomunistinis mitingas.
© Reuters/Scanpix

Atminimo renginius lydi raginimai šalyje siekti daugiau demokratinių pokyčių. Timišoaros miesto, kuriame prieš du dešimtmečius prasidėjo sukilimas, meras Gheorghe Ciuhandru sakė, kad Rumunijoje vis dar klesti "melas, manipuliacijos, neapykanta...ir plačiai paplitęs skurdas".

Sukilimas prasidėjo 1989 metų gruodžio 16 dieną. Per savaitę trukusius neramumus žuvo daugiau nei tūkstantis žmonių. Ketvirtį amžiaus šalį valdęs N.Ceausescu ir jo žmona Elena buvo nuteisti ir gruodžio 25 dieną jiems buvo įvykdyta mirties bausmė.

"Į kai kuriuos klausimus vis dar neatsakyta", - sakė Viorelas Oancea, pirmasis kariškis, 1989 metų gruodį kreipęsis į antikomunistinio mitingo dalyvius Timišoaros mieste.

"Mes vis dar nežinome, kas šaudė prieš pabėgant Nicolae Ceausescu, ir, žinoma, kas tai darė jam pabėgus", - sakė jis.

1989 metų pabaigoje, kai per Rytų ir Vidurio Europą nusirito komunistinių režimų žlugimo banga, N.Ceausescu ir jo žmona Elena gruodžio 22 dieną paspruko iš Komunistų partijos būstinės, prie kurios vyko masiniai protesto mitingai, tačiau buvo areštuoti, o po trijų dienų jiems buvo įvykdyta mirties bausmė.

Prieš jų pabėgimą saugumo pajėgos mėgino numalšinti masinius protestus Timišoaroje ir Bukarešte - tokių veiksmų prieš protestuotojus nebuvo imtasi niekur kitur Rytų Europoje.

Saugumo pajėgoms malšinant protestus, žuvo 1 104 žmonės - 162 prieš gruodžio 22-ąją ir 942 vėlesnėmis dienomis. Dar 3 352 žmonės buvo sužeisti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.