aA
Lietuvos lenkų rinkimų akcijos (LLRA) atstovas Jaroslavas Narkevičius sunerimo dėl planų lietuviškas mokyklas Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose, įsteigtas Vilniaus apskrities administracijos, perduoti Švietimo ir mokslo ministerijai (ŠMM).
Planų lietuviškas mokyklas Vilniaus regione perduoti ŠMM, ne savivaldybėms kelia nerimą
© DELFI (J.Markevičiaus nuotr.)

Parlamentaras kreipėsi į Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetą (ŠMKK) dėl tautinių mažumų teisių varžymo - esą viename regione nustačius skirtingą ugdymo įstaigų pavaldumą, joms taikomi dvejopi standartai.

Ugdymo įstaigų, kurias įsteigė apskrities administracija, pavaldumas keičiamas, nes įgyvendinant reformą naikinamos apskritys - kadangi steigėjo nelieka, įstaigas reikia kam nors perduoti. Šiuo metu siūloma apskrities administracijos įsteigtas įstaigas perduoti ne savivaldybėms, o ŠMM.

Tokie planai ir papiktino Seimo narį LLRA atstovą J.Narkevičių. Jo siūlymu, apskrities administracijos įsteigtos mokyklos - o jose ugdoma lietuvių kalba, turėtų būtų perduotos savivaldybėms, kurios yra ir kitų ugdymo įstaigų rajonuose steigėjos.

"Aš bandžiau nurodyti ir atkreipti dėmesį į egzistuojantį dvejopų standartų sistemą švietimo srityje Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose. Kad tos įstaigos pereitų į ŠMM pavaldumą, ne rajono, manau, tai nelabai geras pasiūlymas ir prarandama proga vienų ir kitų poreikius tenkinti pagal vienodus standartus. Visose savivaldybėse tas funkcijas vykdo savivaldybės, čia ir matau - nepasitikima vietos valdžia. Sistema turi veikti vienodai - tai yra esminis dalykas mano kreipimosi", - komiteto posėdyje sakė Seimo narys.

Vėliau jis patvirtino ir tai, jog baiminasi, esą lietuviškas mokyklas regione perdavus ŠMM, o ne savivaldybėms, šioms bus sudarytos geresnės sąlygos. "Numatomos geresnės sąlygos bus sudaromos mokykloms lietuvių kalba", - sakė Seimo narys.

Tačiau komitete iškelta ir klausimų, kodėl Vilniaus ir Šalčininkų rajonuose susidarė tokia situacija, kad ugdymo įstaigas lietuvių kalba buvo priversta steigti valstybė, nors įprastai ši funkcija palikta savivaldybėms.

Posėdyje dalyvavęs draugijos "Vilnija" vadovas Kazimieras Garšva replikavo, jog dvejopų standartų regione būtų išvengta visas Vilniaus ir Šalčininkų rajonų ugdymo įstaigas perdavus ministerijai. "Jei norim naikinti dvejopus standartus, turėtų visas mokyklas šiuose rajonuose perimt ŠMM", - sakė K.Garšva.

ŠMKK vadovo Valentino Stundžio duomenimis, Vilniaus apskrities įsteigtose lietuviakalbėse ugdymo įstaigose - nuo Mickūnų vaikų lopšelio-darželio iki Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnazijos, ugdoma virš 2 tūkst. vaikų ir moksleivių.

Įprastai ugdymo įstaigų rajone steigėja yra savivaldybė, valstybė dažniausiai - sanatorinio, specialiojo pobūdžio mokyklų steigėja. Taip pat valstybės įsteigtos ir menų bei universitetinės gimnazijos.

Vilniaus bei Šalčininkų rajonuose apskritis yra įsteigusi Mickūnų lopšelį-darželį, Rudaminos darželį, Kalesninkų, Čiužiakampio, Butrimonių, Buivydiškių, Lavoriškių pagrindines mokyklas, Turgelių, Bezdonių, Eitminiškių vidurines mokyklas bei Šalčininkų Lietuvos tūkstantmečio gimnaziją. Visos šios ugdymo įstaigos - lietuviakalbės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.