aA
Kauno nusikalstamo pasaulio šulas Henrikas Daktaras, kurį banditai vadindavo tiesiog Hena, oficialiai neturi jokio turto – pareigūnams pavyko rasti tik jo vardu registruotą vos keliais tūkstančiais litų įvertintą prieš 4 metus pagamintą motociklą „Gilera“. Tai paaiškėjo trečiadienį Vilniaus apygardos teisme, kurio H. Daktaras paprašė panaikinti motociklo areštą.
H.Daktaro kišenės tuščios – jis turi tik motociklą
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

DELFI šaltinių teigimu, ikiteisminį tyrimą dėl H. Daktaro ir jo bendrų padarytų nusikaltimų atliekanti Generalinė prokuratūra yra areštavusi ir garsiąją Užliedžių pilaitę, kuri priklauso Henos žmonai Ramutei Daktarienei. Teismas yra leidęs areštuoti ir kitą R. Daktarienės turtą.

Be to, šaltinių teigimu, prokurorų prašymu teismas apribojo nuosavybės teises ir į H. Daktaro motinos bei kitų artimųjų valdomą turtą.

Ikiteisminį tyrimą dėl Daktarų nusikalstamo susivienijimo atliekantys pareigūnai bandė ieškoti ir H. Daktaro turto, tačiau paaiškėjo, kad jis teturi tik 2005-aisiais pagamintą mėlynos spalvos motociklą „Gilera“. Jį Hena esą pirko savo dukrai.

Prokurorai nusprendė laikinai apriboti nuosavybės teises į šią transporto priemonę, o lapkričio 23-iąją Vilniaus miesto pirmojo apylinkės teismo ikiteisminio tyrimo teisėja šią procesinę prievartos priemonę pratęsė dar 3 mėnesiams. Tačiau su tuo nesutinka H. Daktaras – jis teismo nutartį apskundė Vilniaus apygardos teismui.

Savo skunde Hena teigia, kad areštas pritaikytas nepagrįstai, nes esą prokurorai turi įrodyti, kad jis darė nusikaltimus ir gavo pajamų iš nusikalstamos veikos. Be to, jis nurodė, kad motociklą įsigijo iš legaliai uždirbtų pinigų.

Tačiau su tokia įtariamojo pozicija nesutinka ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokuroras Zdislavas Tuliševskis. Trečiadienį teisme jis pareiškė, kad ikiteisminio tyrimo teisėja pagrįstai pritaikė laikinąjį nuosavybės teisių apribojimą motociklui.

Pasak prokuroro, iš H. Daktarui pareikštų įtarimų yra aišku, kad jis turtą galėjo įsigyti iš nusikalstamu būdu gautų pinigų.

„Nusikalstamas susivienijimas, kuriam vadovavo H. Daktaras, ir buvo įkurtas, kad iš jo būtų galima praturtėti“, - sakė Z. Tuliševskis.

Pasak jo, H. Daktaro ir jo artimųjų turtui pritaikytos procesinės prievartos priemonės siekiant užtikrinti civilinius ieškinius bei teismo nuosprendžiu skirtiną galimą turto konfiskavimą.

Ar teismas paliks areštą Henos motociklui, teisėja Virginija Pakalnytė-Tamošiūnaitė žada paskelbti ketvirtadienį.

DELFI primena, kad H. Daktaras yra suimtas iki sausio 9-osios. Nuo Lietuvos pareigūnų Bulgarijoje besislapsčiusiam H. Daktarui Generalinė prokuratūra yra pareiškusi įtarimus 17 epizodų.

Įtarimuose nurodyta, kad H. Daktaras nuo 1993 metų vasario 21 d. iki 2001-ųjų pabaigos organizavo šaunamaisiais ginklais ir sprogmenimis ginkluotą „Daktarų“ nusikalstamą susivienijimą sunkiems nusikaltimams (nužudymams, vagystėms, plėšimams, turto prievartavimams) daryti.

H. Daktaras įtariamas organizavęs buvusių bičiulių Arvydo Mučinsko (Mačialka), Rimanto Ganusausko ir Roberto Borcherto (Karabaso) nužudymus bei pasikėsinimą nužudyti Vladimirą Seneckį (Turistas). Be to, Hena įtariamas turto prievartavimais, plėšimais, beveik milijono litų pasisavinimo organizavimu iš dabar jau bankrutavusios draudimo bendrovės.

Ikiteisminį tyrimą atliekantiems pareigūnams kol kas nepavyko rasti R. Ganusausko kūno. DELFI žiniomis, parodymus prieš H. Daktarą pareigūnams duoda ne tik su pareigūnais sutikę bendradarbiauti nusikaltėliai, bet ir buvę artimi Henos bičiuliai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.