aA
Iranas išbandė „patobulintą“ raketos „Sajil“ versiją, informuoja CNN. Tai raketa žemė-žemė, kuri nuskrenda tokį nuotolį, kad gali pasiekti tam tikras Europos dalis, trečiadienį pranešė valstybinė televizija.
Irano raketa Sajil
Irano raketa Sajil
© AFP/Scanpix

Dvipakopė didelio greičio raketa yra „labai manevringa“, ji gali pasiekti už 2 000 kilometrų esančius taikinius, „Press-TV“ citavo Irano gynybos ministro generolo Ahmado Vahidžio žodžius.

Iranas jau išbandė dviejų tipų tolimo veikimo raketas rugsėjo mėn., likus kelioms dienoms iki svarbaus Vakarų šalių vadovų susitikimo, skirto branduolinių klausimų svarstymui.

Šie bandymai buvo pasmerkti, kai Iranas atskleidė, kad egzistuoja slapta urano sodrinimo gamykla.

JAV ir kitos Vakarų šalys pasmerkė Irano raketos "Sejil 2" bandymus

Baltųjų rūmų atstovas pareiškė, kad Irano raketos, galinčios pasiekti Izraelio teritoriją, bandymas prieštarauja Teherano įtikinėjimams apie savo branduolinės programos taikų pobūdį.

"Tuo metu, kai tarptautinė bendruomenė suteikė Iranui galimybę atkurti pasitikėjimą, Irano raketų bandymai tik paneigia Teherano pareiškimus apie taikius ketinimus", - pareiškė JAV nacionalinės saugumo tarybos atstovas Mike'as Hammeris.

"Tokie veiksmai padidins tarptautinės bendruomenės susirūpinimą ir sustiprins ryžtą siekti, kad Iranas atsakytų už nuolatinį tarptautinių įsipareigojimų dėl savo branduolinės programos ignoravimą", - sakė M.Hammeris.

Trečiadienį Irano valstybinė televizija pranešė, kad šalis sėkmingai išbandė atnaujintą vidutinio nuotolio raketą "Sejil 2" (Mirtinas akmuo), kuri esą galėtų pasiekti taikinius Izraelio teritorijoje.

Pasak korespondentų, tai jau ne pirmas tokios raketos bandymas, tačiau, greičiausiai jis Vakaruose bus įvertintas kaip provokacija ir sukels pasmerkimų bangą.

Didžiosios Britanijos premjeras Gordonas Brownas taip pat pasmerkė Irano raketos bandymus, pažymėdamas, kad šis bandymas kelia "rimtą susirūpinimą" ir gali lemti "tolesnes sankcijas" Iranui.

Prancūzija sakė, kad šis bandymas yra "labai blogas ženklas", verčiantis dar labiau susirūpinti dėl Irano branduolinės programos.

Vokietija šį bandymą pavadino "keliančiu nerimą" ir pareiškė, kad Iranas padarė mažai, kad būtų atkurtas tarptautinės bendruomenės pasitikėjimas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.