aA
JAV prezidentas Barackas Obama nusprendė perkelti dešimtis amerikiečių karinėje bazėje Gvantanamo įlankoje laikomų kalinių į izoliuotą kalėjimą kaimo vietovėje Ilinojuje, antradienį pranešė pareigūnai.
Dalis Gvantanamo kalinių bus perkelti į kalėjimą Ilinojuje
© Reuters/Scanpix

Šis sprendimas priimtas Jungtinėms Valstijoms rengiantis uždaryti liūdnai pagarsėjusį sulaikymo centrą Gvantaname.

"Prezidentas, mums vieningai pritarus, nurodė federalinei vyriausybei įsigyti kompleksą Tomsone", - sakoma valstybės sekretorės Hillary Clinton ir gynybos sekretoriaus Roberto Gateso laiške.

Tačiau laiške pabrėžiama: "Prezidentas neketina paleisti nė vieno sulaikytojo Jungtinėse Valstijose", ir priduriama, kad tai draudžia šiuo metu JAV galiojantys įstatymai.

Kol kas neaišku, kiek sulaikytųjų iš 210 šiuo metu JAV karinėje bazėje Kuboje vis dar esančių kalinių bus perkelti į kalėjimą Ilinojuje, kur jie bus laikomi atskirti nuo kitų šios įkalinimo įstaigos kalinių.

R.Gatesas sakė, kad 116 sulaikytųjų bus paleisti į laisvę ar išduoti šalims, iš kurių jie kilę. Tai reiškia, kad dar mažiau nei šimtas kalinių, dauguma kurių laikomi per daug pavojingi, kad būtų paleisti į laisvę, tačiau negali būti teisiami dėl įkalčių stokos, turės būti kažkur perkelti.

B.Obama nurodė iki 2010 metų sausio 22 dienos uždaryti Gvantanamo kalėjimą, kuris tapo pasauliniu JAV "karo su terorizmu" pažeidimų simboliu, tačiau vėliau pripažino, kad iki numatyto termino to padaryti nepavyks.

"Tai padės ne tik spręsti skubaus dėmesio reikalaujančią mūsų federalinių kalėjimų perpildymo problemą, bet taip pat padės pasiekti mūsų tikslą nustatytu laiku, saugiai ir laikantis įstatymų uždaryti sulaikymo centrą Gvantaname", - teigiama H.Clinton ir R.Gateso laiške.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.