aA
Izraelis antradienį pranešė, kad Didžiojoje Britanijoje buvo išduotas arešto orderis sulaikyti buvusią žydų valstybės diplomatijos vadovę Tzipi Livni.
Tzipi Livni
Tzipi Livni
© Reuters/Scanpix

Izraelis taip pat įspėjo, jog bet kokie mėginimai Didžiosios Britanijos teismuose apkaltinti Izraelio lyderius karo nusikaltimais gali smarkiai pabloginti dvišalius santykius.

Izraelis paragino Londoną pakeisti įstatymą, kuris atvėrė kelią palestiniečiams reikalauti, kad Didžiosios Britanijos pilietybės neturintiems asmenims būtų pateikti kaltinimai dėl įtariamų nusikaltimų, įvykdytų už valstybės ribų.

Dėl grėsmės būti patrauktiems baudžiamojon atsakomybėn keli Izraelio pareigūnai ir buvę aukšto rango karininkai jau anksčiau atsisakė planuotų kelionių į Didžiąją Britaniją.

Tz.Livni, kuri vienu metu vadovavo deryboms su palestiniečiais, Vakaruose yra pelniusi taikos šalininkės reputaciją. Tačiau eidama užsienio reikalų ministrės pareigas ji uoliai gynė šių metų pradžioje surengtą triuškinamą karinį puolimą Gazoje, kuriuo siekta nutraukti daug metų palestiniečių kovotojų rengiamas raketų atakas. Pakeisti šią savo poziciją jos neprivertė ir griežta tarptautinė kritika dėl šimtų civilių palestiniečių žūties per karinę operaciją.

T.Livni iš užsienio reikalų ministrės posto pasitraukė po vasarį įvykusių parlamento rinkimų ir šiuo metu yra opozicijos lyderė.

T.Livni atstovai atsisakė komentuoti pirmadienį arabų šalių žiniasklaidos paskelbtą informaciją, kad dėl galimų teisinių problemų ji buvo priversta atšaukti numatytą kelionę į Londoną. Jie tik nurodė, kad kelionė buvo atšaukta dėl kitų priežasčių.

Tačiau antradienį Izraelio užsienio reikalų ministerija pranešė, kad buvo išduotas arešto orderis sulaikyti T.Livni, ir paragino Didžiąją Britaniją imtis priemonių užkirsti kelią tokiems teisiniams veiksmams.

"Izraelis ragina Britanijos vyriausybę kartą ir visiems laikams įgyvendinti savo pažadus imtis priemonių užkirsti kelią antiizraelietiškoms jėgoms savanaudiškai išnaudoti britų teisinę sistemą veiksmams prieš Izraelį ir jo piliečius", - sakoma ministerijos paskelbtame pareiškime.

"Jeigu nebus imtasi ryžtingų ir skubių veiksmų atitaisyti tokią iškreiptą padėtį, pablogės santykiai tarp abiejų valstybių", - priduriama jame.

Britanijos užsienio reikalų ministerija pirmadienį nurodė, kad aiškinasi susidariusią padėtį, ir pridūrė, jog šalis pasiryžusi imtis visų priemonių, kad būtų Izraelio strategine partnere.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.