aA
Premjeras Andrius Kubilius sako, kad valdantiesiems per šiuos metus pavyko mažinti skirtumą tarp sumenkusių valstybės pajamų ir išlaidų – išskyrus „sudėtingesnes ir socialiai jautresnes“ sritis, kur išlaidos esą pastebimai tebeviršija įplaukų lygį. Vis dėlto premjeras žada, kad kitais metais Lietuvoje nebeturėtų būti karpomos socialinės išmokos.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

„Jeigu reikia mažinti kokias nors socialines išlaidas, tai jas mažinsime tik paskutinėje eilėje. Kitais metais nenumatome kokių nors papildomų mažinimų, todėl žmonės gali ramiau žiūrėti į perspektyvą“, – antradienį interviu Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.


Anot jo, valdantieji ir toliau vykdys „labai socialiai atsakingą politiką“.

A. Kubiliaus teigimu, pernykščiai pažadai dėl išmokų nemažinimo neištesėti, nes neatspėta, kokia gili gali būti krizė.

„Lygiai prieš metus mes gąsdinomės, kad ekonomika gali smukti 5 prioc. ir pagal tai skaičiavome, koks turi būti biudžetas. Tuo metu ekonomika atskirais ketvirčiais smuko ir po 18, ir po 20 proc.“, – kalbėjo premjeras.

„Jau nuo metų vidurio, kai pamatėme, į kur nukritome ir su kokiomis susiduriame problemomis, kai jau ekonomika pradėjo stabilizuotis, mes labai aiškiai pasakėme, kokių priemonių turėsime imtis. Dabar kitiems metams mes neprognozuojame kokio nors gilesnio kritimo, nors kai kas dar sako, kad ekonomika gali ir smuktelėt dar papildomus keletą procentų, bet tai jau nebebus tie 15 ar 20 proc.“, – aiškino jis.

Seimas gruodį patvirtino pensijų, motinystės pašalpų bei kitų socialinių išmokų mažinimą nuo kitų metų.

Pensininkams žadama, kad iki liepos mėnesio bus parengtas mechanizmas, kaip kompensuoti pensijų apkarpymą, kai Lietuva išbris iš krizės.

www.lrt.lt