aA
Italijos vidaus reikalų ministras Roberto Maronis pareiškė, kad sekmadienį įvykęs premjero Silvio Berlusconio užpuolimas buvo suplanuotas, rašo BBC. Įtariamasis – Massimo Tartaglia
atėjo į skverą prieš kelias valandas iki S. Berlusconio atvykimo. „Jis atsinešė ašarinių dujų ir derva išteptą kryžių, – teigė R. Maronis. – Jis nuo seno laikė pyktį ant ministro pirmininko.“ Už savo "bailų ir neapgalvotą veiksmą" užpuolikas atsiprašė premjero, kuris iš ligoninės bus išrašytas trečiadienį, tačiau dar kurį laiką nedirbs.
Massimo Tartaglia užpuolė Silvio Berlusconi
Massimo Tartaglia užpuolė Silvio Berlusconi
© Reuters/Scanpix

Užpuolikas nepriklauso jokiai politinei grupei. Italijos vidaus reikalų ministro teigimu, jis nevedęs, kenčia nuo paranojos. Pradėtas incidento tyrimas.Užpuolikas atsiprašė Italijos premjero

Užpuolikas M.Tartaglia, kuris buvo suimtas iškart po šio išpuolio,pirmadienį per savo advokatą perdavė laišką, kuriame atsiprašė dėl savo veiksmų.

"Aš nepažįstu savęs", - sakė Massimo Tartaglia, kuris sekmadienį sviedė į premjerą sunkią suvenyrinę Milano gotikinės katedros kopiją.

42 metų M.Tartaglia pridūrė, jog jis "veikė vienas, (neturėdamas jokių) ryšių su kovotojais ar politikais", nurodė naujienų agentūra ANSA.

Pasak Italijos žiniasklaidos, užpuolikas pastaruosius 10 metų turėjo psichikos problemų.

Jeigu M.Tartaglia bus pripažintas kaltu dėl S.Berlusconi sužeidimo, jis gali būti nuteistas kalėti iki 5,5 mėnesio.

Skauda galvą, sunku valgyti

73 metų premjeras, į kurio veidą sekmadienį pataikė sunkus suvenyrinis Milano katedros modelis, trečiadienį bus išrašytas iš ligoninės, antradienį pranešė jo gydytojas Alberto Zangrillo.

"Jis valgo normaliai, tačiau tai daryti jam sunkoka, - premjero asmeninis gydytojas Alberto Zangrillo sakė žurnalistams. - Dvasinė nuotaika tebekelia rūpesčių... tačiau jau pastebima jo atsigavimo ženklų."

Antradienį Milano Šv.Rapolo ligoninės paskelbtame pranešime premjerui taip pat patariama bent dvi savaites nedalyvauti visuomeninėje veikloje.

S.Berlusconi atšaukė šią savaitę planuotą kelionę į Kopenhagoje vykstantį Jungtinių Tautų (JT) organizuotą viršūnių susitikimą, kuriame tariamasi dėl naujų tarptautinių kovos su pasauliniais klimato pokyčiais priemonių.

Ligoninė nurodė, kad S.Berlusconi dar kenčia skausmą, bet jo būklė rūpesčių nekelia. Premjeras skundėsi stipriu galvos skausmu, jam sunku valgyti, nurodė gydytojas. Jam taip pat buvo prakirstas kairysis paakys ir skilo du dantys.

A.Zangrillo sakė, kad S.Berlusconi per tą ataką neteko apie 0,5 litro kraujo. Premjeras buvo užpultas pasibaigus politiniam mitingui jo gimtajame mieste Milane.A.Zangrillo sakė, kad šis išpuolis galėjo baigtis blogiau.

"Jeigu toks daiktas būtų pateikęs į jautresnę vietą - akį ar smilkinį", sužalojimas galėjo būti mirtinas, gydytojas sakė duodamas interviu televizijai Milano Šv.Rapolo ligoninėje, kurioje gydomas S.Berlusconi.

Abejonės dėl apsaugininkų kompetencijos

Šis išpuolis taip pat sukėlė abejonių dėl S.Berlusconi apsaugininkų kompetencijos. R. Maronis tvirtina, kad prieš atvykstant ministrui pirmininkui policija apieškojo visą teritoriją.

Italijos žiniasklaida rašė, kad du žmonės pranešė policijai apie M.Tartaglios elgesį prieš užpuolimą. Vidaus reikalų ministras pareiškė,kad apklausiami du žmonės paminėjo matę kuoktelėjusį asmenį, kuris kibo prie praeivių.

Pastaroji ataka "nerimą keliančiu būdu įrodo, jog vyriausybės vadovo apsaugos sistema nėra veiksminga ir turi spragų", - sakė įstatymų leidėjas Carmelo Briguglio, kuris yra parlamento saugumo komisijos narys.

S.Berlusconi atstovas spaudai Paolo Bonaiuti  sakė, kad premjeras neseniai jam skundėsi: "Kai susisuko tokia neapykantos spiralė, kaip manote, ar kas nors gali nutikti?"

Tačiau Italijos vidaus reikalų ministras Roberto Maroni sakė, kad S.Berlusconi apsaugininkai dirbo "nepriekaištingai".

Pasaulio lyderiai užjautė

Pasaulio lyderiai, tarp jų Prancūzijos prezidentas Nicolas Sarkozy, Rusijos ir Didžiosios Britanijos premjerai Vladimiras Putinas bei Gordonas Brownas, taip pat Vokietijos kanclerė Angela Merkel ir popiežius Benediktas XVI pareiškė užuojautą S.Berlusconi.

Rusijos ministras pirmininkas V. Putinas antradienį telefonu savo draugui ir kolegai S.Berlusconi palinkėjo tvirtybės ir piktinosi išpuoliu prieš Italijos premjerą.

"Per derybų (su Vietnamo delegacija) pertrauką paskambinęs V.Putinas išreiškė savo solidarumą ir paramą bei griežtai pasmerkė tai, kas įvyko", - pranešė Rusijos premjero atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas.

Pasak jo V.Putinas pasakė, jog S.Berlusconi "laikėsi vyriškai ekstremalioje situacijoje".

"V.Putinas, žinodamas stiprų S.Berlusconi charakterį, sakė esąs įsitikinęs, kad jis greitai pasveiks ir grįš į tarnybą", - pažymėjo D.Peskovas.

Pokalbis telefonu truko apie penkias minutes.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.