aA
Į Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnų nemalonę patekę buvęs Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktorius Stasys Karčinskas ir buvęs vicemeras Kastytis Vainauskas Kalėdų šventes praleis areštinėje.
Stasys Karčinskas
Stasys Karčinskas
© "Panevėžio balsas"

Pirmasis įtariamasis – Stasys Karčinskas, kuriam kardomoji priemonė – suėmimas – pratęsta mėnesiui, į laisvę išeiti galės galbūt prieš pat Naujųjų metų šventę. Kastytis Vainauskas gali tikėtis į laisvę išeiti, jei tik jam nebus ir vėl pakeista kardomoji priemonė, prieš pat Kalėdas.

Abiem buvusiems valdžios atstovams pareikšti įtarimai dėl galimo kyšininkavimo bei galbūt vykdytų neskaidrių viešųjų pirkimų.

Pirmadienį kalbintas Panevėžio apygardos prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo (ONKT) skyriaus prokuroras Rimantas Vagrys „Panevėžio balsui“ aiškino, kodėl S.Karčinskui pakeista kardomoji priemonė ir suėmimas pratęstas: „Vyksta ikiteisminis tyrimas ir visi veiksmai atliekami taip, kad nebūtų jokių trukdžių atliekamam tyrimui. Daug veiksmų yra padaryta, bet įtariamajam suėmimas pratęstas, kad negalėtų daryti įtakos vykstančiam tyrimui.“

Pasak R.Vagrio, jis negali teigti, kad kitas įtariamasis – K.Vainauskas – iš areštinės bus paleistas prieš Kalėdas. „Negaliu į šį klausimą atsakyti, – aiškino prokuroras. – Viskas paaiškės tyrimo eigoje. Jeigu ikiteisminio tyrimo eiga vyks sklandžiai, įtariamajam kardomoji priemonė – suėmimas – gali būti ir nepratęsta.“

Be to, kad į STT akiratį pateko S.Karčinskas ir K.Vainauskas, pareigūnus sudomino dar du miesto savivaldybės tarybos nariai: partijos „Tvarka ir teisingumas“ narys Tomas Tarulis bei Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų partijos narys Gintaras Byčius. Pirmajam politikui pateikti įtarimai dėl kyšio reikalavimo. Jis buvo apklaustas ir paleistas. Po apklausos skirta kardomoji priemonė – pasižadėjimas neišvykti. T.Taruliui uždrausta bendrauti su tam tikrais asmenimis, kurie gali daryti įtaką ikiteisminiam tyrimui.

Konservatorius G.Byčius taip buvo paklaustas ir paleistas. Jam pareikšti įtarimai dėl nusikaltimų valstybės tarnybai. Jis galimai piktnaudžiavo savo tarnybine padėtimi ir bandė pataisyti savo pašlijusią finansinę padėtį.

Panevėžio apygardos ONKT skyriaus prokuroras R.Vagrys aiškino, kad visos bylos, susijusios su S.Karčinsku, KVainausku, T.Taruliu ir G.Byčiu, sujungtos į vieną. Ikiteisminį tyrimą kontroliuoja Generalinė prokuratūra kartu su STT bei Panevėžio apygardos ONKT skyriaus pareigūnais.