aA
Veronos rūmuose eksponuojama kalėdinė prakartėlės kompozicija, kurioje Jėzus, Marija ir Juozapas vaizduojami tamsiaodžiais, sukėlė karštas diskusijas mieste, kuriame tvirtas pozicijas užima antiimigracinė Italijos Šiaurės lygos partija.
Luca Zaia
Luca Zaia
© AFP/Scanpix

Kompozicija pasirodė kaip tik tuo metu, kai Šiaurės lyga vykdo prieštaringai vertinamą dviejų mėnesių operaciją "Baltos Kalėdos", kurios tikslas iki Kalėdų išsiųsti visus leidimo gyventi šalyje neturinčius užsieniečius iš lygai itin prijaučiančio Kokaljo miesto, esančio į rytus nuo Milano.

Kalėdinė kompozicija su tamsiaodžiu kūdikėliu Jėzumi, apvilktu raudonais marškiniais, buvo Veronos miesto vyriausiojo prokuroro Mario Giulio Schinaia idėja.

"Istorija mus moko, kad Jėzus ir jo tėvai greičiausiai buvo tamsios odos, - sakė M.G.Schinaia žurnalistams. - Ši prakartėlė atspindi visuotinę Kalėdų tradiciją, kuri per šventes suvienija visus krikščionis".

Tačiau prakartėlės scena susilaukė audringos reakcijos šiame turtingame Šiaurės Italijos mieste, kur nepaliaujamai didėjant imigrantų iš Šiaurės Afrikos ir Rytų Europos skaičiui, nepasitenkinimas užsieniečiais auga.

"Tai nereikalinga provokacija, visai kaip pasiūlymas visai nestatyti kalėdinės prakartėlės, siekiant neįžeisti musulmonų", - sakė Šiaurės lygos atstovas, žemės ūkio ministras Luca Zaia vienam laikraščiui, kalbėdamas apie pastaraisiais metais pasigirstančius siūlymus rotušėse ir prekybos centruose nebekurti Jėzaus gimimą vaizduojančių scenų.

"Magistratai turi spręsti kitas problemas. Aš tikiuosi, kad jie tiek pat laiko praleis galvodami apie bylas ir teismus", - sakė jis.

Aljansą su premjero Silvio Berlusconi konservatoriais sudariusi antiimigracinė Šiaurės lyga turi kelis svarbius, tarp jų ir vidaus reikalų ministro, portfelius. Savo politine valdžia ji naudojasi siekdama naujų griežtų įstatymų, pagal kuriuos nelegali migracija būtų baudžiamojo kodekso nusikaltimas.

Tarp lygos pateiktų pasiūlymų yra siūlymas įvesti atskirus autobusus ir traukinius imigrantams, uždrausti mečečių statybą ir prekybą kinų maistu bei kebabais partijos valdomuose miestuose.

Tuo tarpu M.G.Schinaia, gindamas savo "juodąją" prakartėlę, pareiškė, kad ji buvo pastatyta siekiant ne polemizuoti, o paskatinti diskusiją.

"Kalėdos neturėtų būtų baltos ar juodos, Kalėdos turi būti linksmos visiems, nepriklausomai nuo jų odos spalvos, etninės kilmės ar tautybės", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.