aA
Kelius sustingdęs šaltukas pareikalavo pirmosios aukos: žuvo nuo kelio traktoriumi nuvažiavęs ir į sklidiną vandens melioracijos griovį įvirtęs Panevėžio rajono gyventojas. Nelaimė penkiasdešimt šešerių metų Viliaus A. tykojo Naujamiesčio seniūnijoje, netoli Vaskonių kaimo esančiame miške. Specialiosios tarnybos apie įvykį informuotos pirmadienį prieš vidurdienį.
Nuo kelio nuvažiavęs vyras žuvo prispaustas traktoriaus
© A.Didžgalvio nuotr.

Pirminiais duomenimis, tame pačiame Vaskonių kaime gyvenęs vyriškis nesuvaldė traktoriaus su nedidele dvirate, medienai vežti pritaikyta puspriekabe, nuvažiavo nuo kelio ir įvirto į melioracijos griovį. Pirminiais duomenimis, sunkiasvorės transporto priemonės prispaustas vyriškis nuskendo.Po nelaimės be maitintojo liko žmona, du mažamečiai vaikai ir trečiasis, dar tik pasibelsiantis į šį pasaulį.

Kol kas spėliojama, kaip apie porą tonų sverianti transporto priemonė išklampotame ir užšalusiame miško keliuke galėjo pasisukti šonu ir virsti į stačių šlaitų melioracijos griovį. Po mirtino manevro nepakrauta puspriekabė liko ant kranto, o traktorius atsidūrė apie metro gylio vandens užsemtame griovyje aukštyn ratais. Išsilaisvinti prispaustam vyrui nepavyko, draugui negalėjo pagelbėti ir avarijos liudininkais tapę kartu miške dirbę vyriškiai.

Kone visą įvykį savomis akimis išvydę žuvusiojo kraštiečiai patikino, kad pirmadienio rytą visi ketino pasiruošti medienos. Vyrui sėdus prie traktoriaus vairo, vyrai pėsčiomis patraukė iš paskos.

„Atsilikę gal gerą šimtą metrų, ėjome keliuku. Viskas įvyko labai staiga. Pribėgę artyn tik pamatėm, kad traktorius jau apvirtęs ir Vilius prispaustas“, – kalbėjo nelaimės liudininkai.

Padėti negalėjo

Į įvykio vietą netrukus atskubėjo dar keli netoliese dirbę vyrai. Viliaus kolegos šoko į vandenį nelaimėliui padėti, tačiau apversti sunkiasvorės technikos nepajėgė.

„Bandėm traktorių pakelt, bandėm Vilių už rankos traukt, bet nebuvo jokių galimybių. Jis dar buvo gyvas, kurį laiką virš vandens ranka mataravo. Bet padėt niekuo negalėjom“, – išgyventas siaubo akimirkas prisiminė vyro draugai.

Stambaus sudėjimo vyriškį iš vandens ištraukė tik maždaug po poros valandų įvykio vietą atradę ugniagesiai gelbėtojai. Medikai mirtį konstatavo dar anksčiau – nebuvo jokių galimybių, kad į ledinį vandenį įkritęs ir išnirti nebegalėjęs vyras po tiek laiko būtų gyvas.

Atskubėję mirusiojo artimieji kalbėjo, kad Anapus iškeliavęs vyras paliko šeimą: du mažamečius vaikus ir besilaukiančią žmoną. Jų šeimą šįmet tragedija paliečia antrąkart – nepraėjo nė metai, kai pačiam Viliui ir jo giminėms teko laidoti vieną iš šešių brolių.

Artimieji vyrą apibūdino kaip labai gerą, darbštų, atsakingą žmogų. Draugai stebėjosi, kaip tokia nelaimė galėjo įvykti buvusiam eiguliui puikiai pažįstamoje vietoje. Prasitarta, kad vyriškio vairuotas traktorius nebuvo pačios geriausios techninės būklės. Esą vyras jį buvo savaip perdaręs, transporto kabina neturėjo stogo. Dar prieš nelaimę vyras minėjo, kad traktorius lyg „traukia“ į vieną pusę.

Linko prie meno

Vilių A. puikiai pažinojo Panevėžio miškų urėdijos darbuotojai, mat jis daugelį metų dirbo Panevėžio rajono miškuose ir buvo puikus pagalbininkas. Naujamiesčio girininkas Antanas Auglys patvirtino, kad vyras dirbo eiguliu ir darbo neteko mažinant etatus.

„Tačiau jis visuomet prie mūsų prisijungdavo prasidėjus sezoniniams darbams. Pagelbėdavo ir kitiems pasiruošti medieną, malkas, ruošdavosi ir pats, dar kitus vyrus įdarbindavo. Kiek žinau, visąlaik miške praleisdavo daugiausia laiko, savo kraštų miškus puikiai pažinojo. Kartu ir medelius sodindavom, ir krūmus kirsdavom, nuo žvėrių tvoras tverdavom“, – sakė A.Auglys.

Naujamiesčio girininkas patikino, kad kolega buvo ir puikus medžio meistras, turėjo menininko gyslelę: „Geras meistras buvo. Paprašydavome ir sukaldavo medžiotojų bokštelius, pavėsines, medinius staliukus. Buvo linkęs prie meno, iš medžio daug ką išdrožti galėjo.“

Su kokia technika vyras dirbo pastaruoju metu, A.Auglys pasakyti negalėjo. Darbo netekęs buvęs eigulys girininkijos transporto priemonėmis ir technika nesinaudojo, dirbo su sava.

„Sekundė“