aA
Atslinkus sunkmečiui ir stipriai kritus nekilnojamojo turto (NT) kainoms Vilniaus miesto meras, konservatorius Vilnius Navickas siūlo parduoti savivaldybės dangoraižį ir vėliau jį nuomotis, nes taip esą būtų pigiau. Tuo tarpu Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai (TS-LKD) sunkmečio akivaizdoje svarsto galimybę nusipirkti šiuo metu nuomojamas L. Stuokos-Gucevičiaus gatvėje esančias patalpas, kuriose įsikūrusi centrinė partijos būstinė. Argumentas toks pat – taip pigiau.
Nuomotis savivaldybės dangoraižį pigu, o partijos būstinės patalpas – brangu?
© A.Didžgalvio nuotr.

Kaip DELFI teigė TS-LKD atsakingasis sekretorius Algimantas Urbonas, nors šiuo klausimu reiktų sulaukti Vilniaus miesto savivaldybės tarybos sprendimo, bet jei patalpos L. Stuokos-Gucevičiaus gatvėje būtų privatizuojamos, konservatoriai-krikdemai tuo pasinaudotų ir ieškotų galimybių įsigyti būstinę nuosavybės teise. „Reikia ieškoti galimybių, kaip verstis pigiau“, - sakė A. Urbonas.

Nori įtraukti į privatizuojamų objektų sąrašą

Patalpos L. Stuokos-Gucevičiaus gatvėje, kuriose įsikūrusi centrinė TS-LKD partijos būstinė, konservatoriams-krikdemams yra išnuomotos 99-iems metams, tai yra iki 2093 m. Patalpų plotas siekia 271,93 kvadratinio metro.

Nors TS-LKD atsakingasis sekretorius A. Urbonas neįvardijo nuomos kainos už kvadratinį metrą, nes teigė neatsimenąs tikslių skaičių, tačiau nekilnojamojo turto specialistai sako, jog šiuo sunkmečiu nekilnojamojo turto nuomos kaina yra stipriai kritusi ir mano, kad TS-LKD būstinės nuoma pesimistiškiausiu atveju gali siekti 25 Lt už kvadratinį metrą, optimistiškiausiu – 40 Lt.

Tačiau, pasak kalbintų specialistų, tikroji kaina tikriausiai svyruoja apie 30 Lt už kvadratinį metrą, tad tokiu atveju TS-LKD nuoma kas mėnesį kainuotų 8,1 tūkst. Lt.

A. Urbonas teigia, kad sunkmečiu TS-LKD nuomos kaina yra didoka, be to, „nuosavybė yra tikresnis dalykas nei nuoma“.

„Mes tikrai dabar neturim daug rėmėjų, sunkmetis visiems ir dėl valstybės finansų sumažinta gerokai partijos dotacija, tai tikrai mums bet kokia suma yra didelė. Reikia ieškoti galimybių, kaip vertis pigiau“, - teigė TS-LKD atsakingasis sekretorius A. Urbonas ir patikino, jog tuo atveju, jei Vilniaus miesto savivaldybės taryba pritars būstinės patalpų įtraukimui į privatizuojamų objektų sąrašą, tai partija tikrai svarstys galimybę jas nusipirkti.

„Vis dėlto gal pirmiau reikėtų sulaukti miesto tarybos sprendimo, visko būna, visko atsitinka pasaulyje. Galbūt dar taip neatsitiks. O jeigu atsitiktų, ta, žinoma, mums būtų nesmagu išeiti iš įprastos vietos ir bandytume, jeigu tai būtų įperkama, įsigyti“, - DELFI sakė konservatorių-krikdemų atsakingasis sekretorius.

Dangoraižį siūloma parduoti ir vėliau nuomotis

Vilniaus miestui vadovaujantis konservatorius V. Navickas elgiasi priešingai nei jo partijos kolegos – atėjus sunkmečiui ir kritus NT kainoms, jis siūlo savivaldybės dangoraižį parduoti, o vėliau patalpas nuomotis.

Vilniaus valdžia skaičiuoja, kad 14 500 kvadratinių metrų ploto pastato pardavimo sandorio suma gali siekti 80-100 mln. Lt. Pardavusi pastatą, reikiamas patalpas savivaldybė nuomotųsi iš naujųjų pastato savininkų. Nuomos kaina esą priklausytų nuo rinkos ir šiuo metu siektų apie 55 Lt už kvadratinį metrą.

„Lietuvoje tai naujas procesas, bet pasaulyje absoliučiai normalus dalykas, kai fondai išperka valstybės ar savivaldybės turtą, o po to jį tos organizacijos nuomojasi“, - yra kalbėjęs miesto meras, kurio tvirtinimu, Švedijoje tokiu būdu parduoti teismų, policijos, prokuratūros pastatai.

Pasak V. Navicko, dangoraižio pardavimo sąlygos būtų rimtos, griežtos, pastatą galėtų įsigyti ne mažos įmonės, o tik patyrę, dideli, gerą reputaciją turintys fondai. Pagrindinė pardavimo sąlyga – pastatas turės būti nuomojamas ne mažiau nei 30 metų, savivaldybė turėtų pirmumo teisę jį išpirkti.

Pardavus pastatą gauti pinigai būtų naudojami esamoms skoloms užkamšyti, vėluojančioms algoms mokėti, darželių ir mokyklų renovacijai. V. Navickas tikisi, kad atidavus likusią 20 mln. Lt paskolą už savivaldybės pastato statybą, liks 70-80 mln. Lt.

DELFI primena, kad 2004 m. Konstitucijos prospekte išdygusio savivaldybės dangoraižio statyba kainavo per 74 mln. Lt, jo kreditą savivaldybė įsipareigojusi padengti per 14 metų – savivaldybei dar likę išmokėti 20 mln. Lt paskolos. Per metus savivaldybė už pastato nuomą savo įmonei, pastato savininkei „Vilniaus kapitalinė statyba“ moka apie 7,9 mln. Lt.

Galutinį sprendimą dėl 20 aukštų pastato pardavimo turėtų priimti Vilniaus miesto taryba, tačiau privatizavimu susidomėjo prokurorai.

Vilniaus apygardos prokuratūra pradėjo tyrimą dėl savivaldybės planų parduoti administracinį pastatą. Tyrimas pradėtas „dėl minėtų planų teisėtumo ir pagrįstumo, dėl galimų įstatymų pažeidimų disponuojant savivaldybės turtu“.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.