aA
Italijos premjeras Silvio Berlusconi, kuris sekmadienį buvo sužeistas per vieno užpuoliko ataką ir praleido naktį ligoninėje, pirmadienio rytą paprašė atnešti jam laikraštį, kurio pirmajame puslapyje buvo straipsnis apie tą incidentą, praneša Italijos žiniasklaida. Italijos laikraščiai pabrėžė, kad šis incidentas pademonstravo šalyje tvyrančia didelę politinę įtampą.
Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi
© AFP/Scanpix

Užpuolikas į sviedė Milano gotikinės katedros modelį 73 metų milijardieriaus politiko veidą per vieną mitingą šiame šiauriniame mieste. Per tą išpuolį premjerui buvo sulaužyta nosis ir išmušti du dantys.

Italijos premjeras praleis dar bent vieną naktį Šv.Rapolo ligoninėje Milane, žiniasklaida pirmadienį citavo gydytojų pranešimą.

Milijardieriaus premjero asmeninis gydytojas Alberto Zangrillo sakė, kad S.Berlusconi liks ligoninėje dar bent iki antradienio, o po to turės dar tris savaites gydytis.

Naujienų agentūra ANSA pranešė, kad prie tos gydymo įstaigos vartų kabėjo plakatas su užrašu: "Premjere Berlusconi, greitai pasveikite. Tikri italai - visada su jumis."

Vėliau pirmadienį ligoninė planuoja paskelbti atnaujintą pranešimą apie vyriausybės vadovo sveikatos būklę.

Įtariamasis - sutrikusios psichikos

Įtariamas premjero užpuolikas - 42 metų Massimo Tartaglia buvo uždarytas policijos areštinėje.

Policija, kuriai po to išpuolio teko ginti M.Tartaglią nuo įpykusios minios, sakė, kad įtariamasis tikriausiai turi įsisenėjusių psichikos problemų.

Pasak ANSA, apieškojus įtariamąjį buvo rastas kryžius ir ašarinių dujų balionėlis.

Naujienų agentūra taip pat nurodė, kad M.Tartaglios tėvas yra "susikrimtęs" dėl šios atakos ir mėgino paskambinti ligoninėje gydomam S.Berlusconi, tačiau nesugebėjo susisiekti.

Išpuolį pasmerkė ir priešininkai

S.Berlusconi iškruvinto veido nuotraukos pirmadienį pateko į beveik visų Italijos laikraščių pirmuosius puslapius.

Šį incidentą ir Italijoje susiklosčiusią politinę atmosferą smerkė netgi prieš konservatyvių pažiūrų premjerą nusiteikę žiniasklaidos kanalai.

"Konstitucinis smurtas", - skelbė antraštė S.Berlusconi šeimai priklausančio dienraščio "Il Giornale" pirmame puslapyje.

"Užpuolikas - beprotis, tačiau moralinių kurstytojų žinoma netgi tarp kai kurių centro dešinės pakraipos politikų", - rašo laikraštis.

Kairiojo sparno dienraštis "La Repubblica" pareiškė, kad ši ataka "pabrėžia politinio klimato Italijoje degradaciją".

"Draugai ir priešai, partiečiai ir oponentai privalo parodyti solidarumą" su S.Berlusconi, pabrėžė šis laikraštis.

"Ant kortos pastatyta ne kas kita, o laisvė", - pridūrė "La Repubblica".

Dienraštis "Corriere della Sera" rašo, kad Italijoje tvyro "nuodingas klimatas".

"Politinė neapykanta yra pabaisą, kurią, nesukausčius grandinėmis, sunku kontroliuoti", - komentavo šis centristinis laikraštis.

S.Berlusconi vadovaujamos "Laisvės tautos" partijos mitinge kilo muštynės, kai apie dešimt žmonių pasityčiojo iš premjero, išvadinę jį klounu.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.