aA
Dalis Katalonijos sekmadienį vykusiame referendume pasisakė už šio turtingo Ispanijos regiono nepriklausomybę, tačiau šis balsavimas tebuvo simbolinis ir jame dalyvavo vos 30 proc. rinkėjų.
Nuo Ispanijos atsiskirti norintis  katalonietis rodo simbolinę regiono tapatybės kortelę.
Nuo Ispanijos atsiskirti norintis katalonietis rodo simbolinę regiono tapatybės kortelę.
© AFP/Scanpix

Net 94 proc. balsavusiųjų referendume atsakė "taip" į klausimą: "Ar sutinkate, kad Katalonija taptų socialine, demokratine ir nepriklausoma valstybe bei Europos Sąjungos (ES) nare?"

Tačiau referendumas vyko tik 166-iuose pasirinktuose Katalonijos miestuose ir kaimuose ir balsuoti jame buvo pakviesti tik maždaug 10 proc. šio šiaurės rytų regiono gyventojų, kurių iš viso yra daugiau kaip 7 milijonai.

Šis referendumas, kurį organizavo vietos bendruomenių asociacijos ir parėmė kai kurios politinės partijos bei sąjungos, nėra teisiškai įpareigojantis, nes Ispanijos konstitucija tokį balsavimą leidžia rengti tik pritarus centrinei šalies vyriausybei.

Sekmadienį vykusio referendumo organizatoriai vylėsi, kad regiono gyventojų per balsavimą pareikšta tvirta parama nepriklausomybei ir nemažas rinkėjų aktyvumas paskatins šį klausimą įtraukti į visos Ispanijos politinę darbotvarkę.

Organizatoriai, susivieniję į skėtinę organizaciją "Pasitarimas su žmonėmis dėl katalonų krašto nepriklausomybės", pranešė, kad rinkėjų aktyvumas buvo 30 procentų. Prieš referendumą jie vylėsi, kad aktyvumas bus mažiausiai 40 procentų.

Prieš trejus metus vykusiame referendume dėl šio regiono autonomijos statuto patvirtinimo rinkėjų aktyvumas buvo 50 procentų.

"Kiekvienas, kuris ieško, ras pakankamai argumentų nepaisyti šio referendumo, kaip socialinio barometro, reikšmės", - pirmadienį redakcinėje skiltyje rašė laikraštis "El Pais".

"Akivaizdu, jog tai tebuvo pramoga, kurią organizavo separatistai ir kuri buvo skirta jiems patiems, todėl visi, kurie nėra separatistai, neturėjo daug motyvų eiti balsuoti", - teigiama straipsnyje.

Nemažai Katalonijos gyventojų pageidauja, kad šis savita kalba ir kultūra išsiskiriantis regionas taptų nepriklausomas nuo Ispanijos. Jie skundžiasi, kad regionas, kuriame smarkiai išplėtota pramonė ir kuris pagamina 25 proc. Ispanijos bendrojo vidaus produkto, kur kas daugiau prisideda prie šalies ekonomikos nei gauna mainais.

"Katalonija miršta, jie žudo ją, ir mes privalome reaguoti", - sekmadienį laikraščiui "El Pais" sakė futbolo klubo "Barcelona" prezidentas Joanas Laporta.

"Nė vienas katalonas negali pritarti fiskaliniam plėšikavimui, kurį mes kenčiame, ar išpuoliams prieš Katalonijos teises ir laisves", - sakė jis.

"Balsuoju, nes man įgriso tai, kaip ji (centrinė vyriausybė) mus niekina, mus apvaginėja, kaip Katalonija yra atkirsta nuo savo išteklių", - sakė 59 metų verslininkas Ferranas Martinezas iš 60 tūkst. gyventojų turinčio San Kugat del Valjeso miesto netoli Barselonos.

"Mes netenkame perkamosios galios, mūsų kompanijos praranda konkurencingumą... Mums reikia kurti savo valstybę", - sakė jis.

Kitų metų pradžioje panašius referendumus numatyta surengti ir kitose šio regiono srityse, tarp jų sostinėje Barselonoje ir Cheronos, kataloniečių vadinamos Žirona, bei Leridos miestuose.

Sekmadienio referendumas surengtas Ispanijos Konstituciniam Teismui ruošiantis paskelbti nutartį dėl Katalonijos regiono autonomijos statuto teisėtumo. Baiminamasi, kad neigiamas Teismo sprendimas dar labiau pakurstytų katalonų separatistines nuotaikas.

Statutas, kurį patvirtino Ispanijos parlamentas ir kuriam 2006 metais surengtame referendume pritarė Katalonijos rinkėjai, padidino šio regiono vyriausybės galias, nors ji, kaip ir kituose Ispanijos regionuose, ir taip kontroliavo daugumą valdymo sričių.

Bene daugiausiai prieštaravimų kelia vienas to statuto straipsnis, kuriame Katalonija nusakoma kaip "šalis" Ispanijos sudėtyje.

Jeigu Teismas atmestų statutą, "tai būtų nepriimtinas pažeminimas katalonams", sakė futbolo klubo "Barcelona" vadovas J.Laporta.

Sekmadienio balsavimą Katalonijoje stebėjo tarptautiniai stebėtojai iš įvairių užsienio valstybių regionų, kuriuose veikia separatistiniai judėjimai.

Tarp jų buvo Škotijos nacionalinės partijos atstovas Christopheris White'as, Joe Reilly iš Airijos katalikų respublikonų partijos "Sinn Fein", taip pat stebėtojai iš Italijos Trentino-Alto Adidžės administracinės srities, Prancūzijos Korsikos salos, Belgijos flamandų regiono bei Kvebeko provincijos Kanadoje.

Balsavimą taip pat stebėjo politiniai atstovai iš Ispanijos šiaurinės Galisijos srities ir Baskijos, kuriose aktyviai veikia separatistiniai judėjimai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.