aA
Lietuvos pagrindinės politinės partijos pareiškė, kad su dabartinės Rusijos valdžia nesą apie ką kalbėtis. "Palauk, kur ir kas, kada taip pasakė? Nacionalistiniai bepročiai?.."
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Atsiprašome, tai pasakė Rusijos valdančiosios, komunistiškai po senovei vieningos partijos atstovas ir aukštas Dūmos pareigūnas Konstantinas Kosačiovas. Tai jam, tokiam dideliam, Lietuvoje nesą su kuo kalbėtis, o ne Lietuvos politikams Rusijoje. Bet p. Kosačiovo padėtis gerėja, štai įkurta atvirai (pro)rusiška Lietuvos liaudies sąjunga, nors salėje liaudis atrodė šiaip sau. Jai tapus Lietuvoje monopoline valdžios partija, panašiai kaip "Vieningoji Rusija" įsigalėjo Rusijoje, būsią galima kartu veikti ir kaip sąjungininkėms normalizuoti dviejų valstybių santykius. Taip visai aiškiai sakė p. Kosačiovas, kuris, anot Lietuvos užsienio reikalų ministro Vygaudo Ušacko, neatrodė atvykęs kaip svečias.

Be abejo, jis jautėsi šeimininkas, bent jau toje salėje - aukštesnio rango Rusijos "kniazius". Šeimininkavimas visoje Lietuvoje ir būtų tie normalizuoti santykiai.

* * *

Misralis

Praėjusią vasarą, jai virstant į rudenį, sprogo Rusijos ir Gruzijos karas. Prancūzijos prezidentas ir užsienio reikalų ministras ėmėsi energingų diplomatinių iniciatyvų, toli skraidė, kad tik sustabdytų karą. O rusų tankai buvo jau Tbilisio prieigose. Rusijos aviacija daužė gruzinų aerodromus, geležinkelius, skandino laivus. Bombarduodami Gorio miestą užmušė olandų žurnalistą. (Gruzinai neskaičiuojami, olandai bemaž pratylėjo.) Ir vis dėlto Prancūzijos prezidento akcija, jo išreikalautas veiksmų sustabdymas ir pasirašytos paliaubų sutartys išgelbėjo Gruzijos nepriklausomybę.

Vyriausiasis vadas V.Putinas, neseniai gavęs teisę naudoti kariuomenę bet kada savo nuožiūra, labai aiškiai atsakė į klausimą, kur naudos prancūzišką lėktuvnešį: "Kur tik reikės." Neabejokim, ir Baltijos jūroje. Jau keliskart skelbta, kad vamzdį - dugne padėtą Rusijos nuosavybę - reikėsią saugoti ir ginti
Vytautas Landsbergis

Gruzija jau antrą dieną vienašališkai, prezidentui įsakius, sustabdė savo kariuomenę ir tik traukėsi, o Rusija ėjo pirmyn per visas linijas tartum iki galo. Tačiau gal kiek pritrūko laiko užimti ir patį Tbilisį. Dienos ir valandos. Reikšmės turėjo aviacijos veiksmai, jų sparta ir efektyvumas. Aukščiausiasis Rusijos jūrų pajėgų vadas Vladimiras Visockis neseniai apgailestaudamas paaiškino: sugaišom 26 valandas, o "su tuo laivu Rusijos laivynas Juodojoje jūroje būtų įvykdęs užduotį per 40 minučių". Su kokiu laivu?

Kalbame apie Prancūzijos moderniausią sraigtasparnių lėktuvnešį "Mistral", skirtą puolamiesiems veiksmams iš jūros į krantą. Rusija veržiasi jį nusipirkti, o prancūzai, regis, nori uždirbti. Tai reikštų, kad kitą kartą Prancūzijos prezidentui nebebūtų prasmės nė skubėti į Maskvą dar sykį graudenti Rusijos prezidento: "Nebūkit melagis, juk negražu." (Paliudijo užsienio reikalų ministras.) Tiesiog nebebus laiko, tad nė reikalo. Gruzija bus sunaikinta, prieš tai įvykus Rusijos ir Prancūzijos "grynai komercinei operacijai". Tai ką, Prancūzijos vadovai linkę išsiversti kaip dvi rankovės? Ko jie tada skraidė į Maskvą, net į Tbilisį?

Beje, vyriausiasis vadas Vladimiras Putinas, neseniai gavęs teisę naudoti kariuomenę bet kada savo nuožiūra, labai aiškiai atsakė į klausimą, kur naudos prancūzišką lėktuvnešį: "Kur tik reikės." Neabejokim, ir Baltijos jūroje. Jau keliskart skelbta, kad vamzdį - dugne padėtą Rusijos nuosavybę - reikėsią saugoti ir ginti. Tam rengiama ir psichologinė propagandinė dirva. Pavyzdžiui, jau yra filmas apie grėsmę, keliamą Estijos slaptųjų tarnybų vamzdžiui, kurią pašalina staigus narsiųjų Rusijos tarnybų žygis. (Čia dar ir antras dugnas - jei vamzdžio tiesimas pakels masę nuodų, kaip pagrįstai būgštaujama, iš anksto kalti estai.) O lėktuvnešis Baltijoje - kas galės (išdrįs) uždrausti jo dislokavimą, pavyzdžiui, tarp Latvijos bei Lietuvos ir Švedijos? Liksim atkirsti nuo plepančios apie solidarumą Europos visais atžvilgiais. Rusijos pusėje, ar neaišku? Lietuva turi pasakyti: NE. Tegul prievartauja. Gamta gali pasakyti "Ne", bet ar švedai su suomiais nors tada suvoks, ką reiškė jų leidimas šiai statybai be patikimų ekologinio saugumo garantijų? Nuo V.Putino, žinia, nėra jokių garantijų.

Lietuvos jaunimas, studentai, koks nors sąjūdis gelbėti Baltiją ir laisvę, galų gale bent keli konceptualūs menininkai galėtų imtis dar vienos akcijos. Palangos paplūdimyje vasaros sezonui galėtų iškilti didelis skardinis surenkamas laivo formos tualetas su informaciniu užrašu labai didelėmis raidėmis "MISRAL".

Tai būtų mūsų požiūris, prezidente, į jūsų technikos stebuklą, jei leisite atgręžti jį prieš Lietuvą.

„Lietuvos žinios“