aA
Ieškinį pasirašė visi septyniolika Panevėžio apygardos teismo teisėjų, išskyrus teismo pirmininką Tomą Zdanavičių ir Civilinių bylų skyriaus pirmininką Romualdą Janušką.

Atsakovai šioje byloje yra Panevėžio apygardos teismas, Vyriausybė ir Finansų ministerija yra Vyriausybė. Ieškinys bus nagrinėjamas balandžio 11 dieną.

Kaip BNS sakė T. Zdanavičius, jis nepasirašė ieškinio, nes teisiškai jis šioje byloje yra ir atsakovas.

Praėjusių metų gruodį Vyriausybė nusprendė teisėjų atlyginimų koeficientus nuo šių metų sausio sumažinti nuo 2,5 iki 1,75. Panevėžio apygardos teismo teisėjai dėl to prarado apytikriai po 2 tūkst. litų.

Į teismą dėl atlyginimo sumažinimo jau yra kreipęsis Vilniaus 2-sios apylinkės teismo pirmininkas Vytautas Jancevičius. Jo ieškinys nagrinėjamas Aukštesniajame administraciniame teisme. V. Jancevičius teismą taip pat prašo įpareigoti Vyriausybę nekeisti mokėjimo už darbą tvarkos.

Seimas po pateikimo yra pritaręs ir įstatymo projektui, kuriuo siekiama sumažinti dideles disproporcijas tarp politikų, valdininkų, prokurorų ir teisėjų atlyginimų.

Iki kovo 10 dienos šis įstatymas bus svarstomas Seimo komitetuose, o kovo 14 dieną planuojamas svarstymas Seimo plenariniame posėdyje.

Didžiausius atlyginimus siūloma mokėti Seimo pirmininkui, premjerui, Konstitucinio Teismo pirmininkui bei Aukščiausiojo Teismo pirmininkui.

Prezidento, kaip aukščiausio ir tiesiogiai renkamo valstybės pareigūno, darbo užmokestį siūloma nustatyti Prezidento įstatymu.

Projektuose teisėjų atlyginimų dydžiai nebus įšaldyti 5 metams, kaip buvo planuota anksčiau. Jiems galios ta pati tvarka, kaip ir visiems kitiems valdininkams ar pareigūnams.

Konstitucinis Teismas yra nustatęs, kad teisėjų atlyginimai per jų kadenciją negali būti mažinami, nes tai gali būti traktuojama kaip politinės valdžios bandymas daryti įtaką teismams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.