aA
Vyriausybė trečiadienį posėdyje patvirtino čigonų integracijos į visuomenę 2000-2004 metų programą ir nusprendė pagal galimybes finansuoti ją iš valstybės biudžeto.
Ši formuluotė reiškia, kad Vyriausybė iš esmės pritaria programos finansavimui, bet realiai skiriamų lėšų dydis priklausys nuo valstybės biudžeto išgalių.

Tautinių mažumų ir išeivijos departamentas pageidavo šiai programai kitais metais gauti pusę milijono litų.

Kaip BNS sakė Tautinių mažumų ir išeivijos departamento Tautinių mažumų skyriaus viršininkė Danguolė Grigolovičienė, integraciją ketinama vykdyti dviem etapais. Pirmiausia ketinama sutvarkyti Vilniaus taborą, kuriame dabar gyvena apie 300 žmonių.

Pasak D. Grigolovičienės, čigonai šiuo metu turi kultūrinių, socialinių, švietimo problemų, mat dauguma jų nemoka lietuvių kalbos, todėl jiems sunku integruotis į visuomenę.

Anot jos, arčiausiai Vilniaus taboro esančioje 58-oje Vilniaus vidurinėje mokykloje dabar mokosi 68 vaikai iš taboro, nors mokyklinio amžiaus vaikų ten yra apie 200.

"Čigonų nelabai nori įsileisti vien todėl, kad jie čigonai", sakė Tautinių mažumų skyriaus viršininkė. Už Vyriausybės paskirtus pinigus ketinama kurti visuomeninį centrą čigonams. Šiam projektui taip pat ketinama naudoti ir Olandijos fondų skirtas lėšas. Pinigai taip pat bus naudojami vadovėlių, mokymo priemonių pirkimui, kalbos kursams.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.