aA
Kinijos aukcione už rekordinę šešių milijonų juanių (2,16 mlrd. litų) sumą parduotas neseniai iš užjūrio susigrąžintas didžiausias kada nors Qingų (Cingų) dinastijos (1644-1912) naudotas antspaudas, sekmadienį pranešė valstybinė spauda.
Pradinė antspaudo, kurį, kaip teigiama, naudojo ketvirtasis mandžiūrų Cingų dinastijos imperatorius Kang Xi (Kangsi), kaina siekė 1,6 mln. juanių, tačiau galiausiai vertybė buvo parduota už šešis milijonus juanių.

Tai rekordiškai aukšta kaina, pasiūlyta aukcione už imperatoriškąjį antspaudą, teigia naujienų agentūra "Xinhua".

Kaip sakė aukciono atstovas Huachenas (Huačenas), 9,5 kvadratinių centimetrų ploto atspaudo paviršių puošia raižiniai. Vertybę, kurią pavyko atgauti iš vieno Jungtinių Valstijų kolekcininko, įsigijo neįvardytas kinų pirkėjas.

Kang Xi antspaudai Kinijos aukcione pirmą kartą buvo parduoti pernai pavasarį. Tuomet pirkėjas už juos paklojo 3,55 mln. juanių. Dar vienas imperatoriui priklausęs dvylikos antspaudų rinkinys už 2,4 mln. dolerių (7,2 mln. litų) buvo parduotas Honkongo aukcione.

Kinijos imperatoriaus antspaudai simbolizavo jo valdžią.

Kaip byloja istoriniai dokumentai, imperatorius Kang Xi turėjo 120 antspaudų, tačiau dauguma jų pradingo Europoje, kai 1899-1901 metais Pekiną nusiaubė jungtinės britų, japonų, amerikiečių, rusų ir italų pajėgos, malšinusios šalyje prasidėjusį liaudies sukilimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.