aA
Jis pripažino, jog "Vakarų vamzdynų sistemos" projektas gal ir yra ekonomiškai naudingas, tačiau "jei Rusija nusprendė didinti savo uostų galimybes, jos nesuagituosi padidinti naftos eksporto per Ventspilį. Vien nuo Rusijos priklauso, bus naftos Ventspilio terminalui, ar nebus".

"Vakarų vamzdynų sistemos" projektą daugiau nei prieš metus parengė Latvijos naftos tranzito įmonės. Jį buvo patvirtinusi Latvijos vyriausybė.

Maždaug tris ketvirtadalius naftotiekio, kuris naftos eksporto per Latviją galimybes būtų padidinęs iki 18 mln. tonų per metus, iš Polocko Baltarusijoje į Ventspilį planuota nutiesti greta dabar veikiančio, tačiau aplenkiant Lietuvos teritoriją. Bendras planuoto naftotiekio ilgis būtų buvęs 560 kilometrų.

Koncernui "LUKoil" siūlyta tapti būsimojo naftotiekio operatoriumi, suteikiant didelių naftos perpumpavimo nuolaidų.

Rusijos naftos kompanijoms planuota siūlyti 40 proc. projekto įgyvendinimui steigiamo konsorciumo akcijų, o Vakarų ir Latvijos investuotojams būtų atitekę po 20 procentų. Dešimtadalį akcijų buvo numatyta rezervuoti Europos rekonstrukcijos ir plėtros bankui ir tiek pat - Baltarusijos įmonėms.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.