aA
Prabėgus vos dvejiems metams po Antrojo pasaulinio karo, Jungtinių Valstijų prezidentas Harry's Trumanas (Haris Trumenas) asmeniniame dienoraštyje užsipuolė žydus, kuriuos apkaltino esant "savanaudžiais" ir nekreipiančiais dėmesio į tuos, su kuriais irgi buvo blogai elgtasi.
Remiantis informacija, kurią paskelbė Misūrio valstijos Independenso mieste veikiantis Prezidento H.Trumano muziejus ir biblioteka, teigiama, kad pokario Europos žydams padėjęs ir 1948 metais Izraelio valstybę pripažinęs JAV vadovas pykčiu pratrūko po susitikimo su žydu, anksčiau ėjusiu iždo departamento sekretoriaus pareigas.

"Supratau, kad žydai yra labai labai savanaudiški. Jiems nerūpi, kiek estų, latvių, suomių, lenkų, jugoslavų ar graikų buvo išžudyta arba kaip pabėgėliai vargo tuo metu, kai žydais buvo specialiai rūpinamasi", - 1947 metų liepos 21 dieną rašė H.Trumanas. Ištraukos iš jo dienoraščio skelbiamos prezidento vardu pavadintos bibliotekos interneto svetainėje www.Trumanlibrary.org/diary .

"Kol jie dar nebuvo įgavę fizinės, finansinės ar politinės jėgos, nei Hitleris, nei Stalinas prieš šiuos nelaimėlius nesiėmė žiaurumų ar blogo elgesio", - rašė jis.

Manoma, kad šios pastabos nustebins minėtąjį laikmetį ir H.Trumano paramą žydų valstybei tyrinėjančius istorikus. Skubria rašysena trijuose atskiruose popieriaus lapuose išguldytas mintis prezidentui sukėlė dešimties minučių pokalbis su Henry Morgenthau (Henriu Morgentau), kuris prie H.Trumano pirmtako Franklino Roosevelto (Franklino Ruzvelto) ėjo iždo departamento sekretoriaus pareigas.

Pasak laikraščio "The Washington Post", H.Morgenthau pasiprašė pokalbio su H.Trumanu apie Europos žydus, kurie nuo nacių vykdyto genocido bėgo į Didžiosios Britanijos kontroliuotą Palestiną, tačiau negavo leidimo įvažiuoti.

"Jam terūpėjo man paskambinti. Žydai neturi nei saiko jausmo, nei supratimo apie pasaulio įvykius", - rašė H.Trumanas.

"Henry tūkstantį žydų į Niujorką atvežė atseit laikinai, o tie pasiliko", - dienoraščio pradžioje pridūrė prezidentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.