aA
Penktadienį Irako šiitų ir sunitų lyderiai įspėjo, kad žmonės vis labiau nepatenkinti JAV vadovaujamų koalicijos pajėgų buvimų šalyje ir jau po pusmečio gali kilti į šventą karą su įsibrovėliais.
Šiitai
Šiitai
© EPA-ELTA
JAV generolas Tommy's Frenkasas (Tomis Frenksas) sako, kad JAV pajėgos šiuo metu per dieną užpuolamos 10-25 kartus.

Penktadienį jis teigė, jog šiuo metu užpuolikai jau dažniau naudojasi sunkiaisiais ginklais, o ne lengvais šaunamaisiais ginklais ar granatomis.

160 kilometrų į pietus nuo Bagdado nutolusiame Nedžefo mieste, kuris yra šventas šiitams, religinis šiitų lyderis susitikime su žurnalistais pagrasino, kad jei JAV nesuteiks "politinės kompensacijos" už dešimtmečius trukusią S.Husseino priespaudą, šiitai sukils prieš koalicijos pajėgas.

"Irake šiitai sudaro daugumą, bet nuverstasis režimas elgėsi su jai kaip su mažuma... Dabar jiems turi būti atlyginta už kančias", - teigė ajatola Mohammadas Baqer Hakimas (Muhamedas Beiker Hakimas).

Šiitų musulmonai, kurie sudaro 65 procentus visų Irako gyventojų, palankiai sutiko JAV karines pajėgas, bet jei jiems kiek įmanoma greičiau nebus leista valdyti savo šalį, jie praras kantrybę, pasakė M.Baqer Hakimas.

Vašingtonas tikisi, kad pasipriešinimas okupacijai sumažės, jei irakiečiais pajus, jog valdžia po truputi perduodama jų lyderiams, todėl jau sekmadienį tikimasi oficialiai paskelbti apie Nacionalinės valdančiosios tarybos įsteigimą.

Šiuo metu Irako civilinei administracijai vadovaujantis amerikietis Paulas Bremeris (Polas Bremeris) teigia, kad norint atstatyti karo, diktatūros ir sankcijų nukamuotą šalį reikia daug kantrybės ir laiko.

Nuo JAV prezidento George'o W. Busho (Džordžo V.Bušo) gegužės 1 dieną paskelbtos pagrindinių karo veiksmų pabaigos žuvo 31 JAV kareivis, ir nors oficiali valdžia kaltina Saddamo šalininkus, irakiečių dauguma teigia, jog tai liudija apie vis didėjantį nepasitenkinimą okupacija.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.