aA
Vokietija penktadienį iškėlė griežtas galimo vokiečių karių dalyvavimo taikos palaikymo misijoje Irake sąlygas, kurių svarbiausia yra Jungtinių Tautų (JT) pritarimas.
JT
JT
Kaip sakė vyriausybės atstovas spaudai, Berlynas, kurio Vašingtonas paprašė prisidėti prie stabilizavimo misijos Irake, prieš pradėdamas svarstyti vokiečių karių siuntimo klausimą, nori gauti atitinkamą "legitimios Irako administracijos prašymą ir aiškų JT mandatą".

Šiuo metu Irako civilinei administracijai vadovauja amerikietis Paulas Bremeris (Polas Bremeris). Tikimasi, kad iki liepos vidurio šalyje bus suformuota 25-30 narių politinė taryba, vadovausianti Irako laikinajai administracijai. Ši politinė taryba turės paskirti ministrus ir nubrėžti šalies ateities gaires.

Trečiadienį JAV gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) pranešė, kad kreipėsi į Vokietiją ir Prancūziją su prašymu prisijungti prie stabilizavimo misijos Irake.

Prancūzijos užsienio reikalų ministras Dominique'as de Villepinas (Dominikas de Vilpenas) ketvirtadienį pareiškė, kad Prancūzija sutiktų prisijungti prie tarptautinių pajėgų tik gavusi JT pritarimą.

Per JAV Senato ginkluotojų pajėgų komiteto posėdį D.Rumsfeldas sakė, kad Irake turėtų tarnauti kuo daugiau tautų apimantis daugiašalis karinis kontingentas. Pasak jo, tai sykiu padėtų padengti milžiniškas pokario okupacijos ir rekonstrukcijos išlaidas.

"Devyniolika šalių jau dalyvauja ir dar devyniolika jau yra tam pasiryžusios, - sakė D.Ramsfeldas. - Mūsų tikslas yra sutelkti dideles tarptautines pajėgas iš daugelio valstybių, įskaitant ir Prancūziją bei Vokietiją".

Jis taip pat informavo, kad kariniai veiksmai Irake per mėnesį valstybei atsieina 3,9 mlrd. dolerių (virš 11,3 mlrd. litų).

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.