aA
Rusija neįsileis tarptautinės aplinkosaugininkų komisijos į Baltijos jūroje esantį naftos telkinį "D-6", pareiškė Rusijos Valstybės Dūmos Ekologijos komiteto pirmininkas Vladimiras Gračiovas.
Oil Rig
Kaliningrade penktadienį įvykusioje spaudos konferencijoje, skirtoje šios srities ekologinėms problemoms spręsti, V.Gračiovas nurodė, kad kol darbai vyksta Rusijos vandenyse, tol jokių tarptautinių komisijų nebus.

UNESCO į Kuršių neriją ketina nusiųsti oficialią gamtininkų misiją, kuri įvertintų Rusijos bendrovės planuojamos naftos gavybos galimą grėsmę šiam unikaliam pasaulio gamtos paveldo objektui. Toks sprendimas priimtas liepos pradžioje Paryžiuje įvykusiame UNESCO Pasaulio paveldo komiteto posėdyje.

Pasaulio paveldo komitetas įpareigojo Rusiją ir Lietuvą glaudžiai bendradarbiauti rengiant bendrą poveikio aplinkai įvertinimą ir primygtinai rekomenduoja nepradėti naftos gavybos Baltijos jūros šelfe esančioje platformoje, kol bus baigtas tyrimas.

UNESCO Pasaulio paveldo komitetui Lietuvos pateiktoje ataskaitoje buvo pažymėta, kad, nepaisant visų pastangų, Rusija nepateikia informacijos apie projektą ir ekologinių išvadų.

Rusijos Gamtos išteklių ministerijos pareigūnai liepos pradžioje teigė, kad nėra jokių kliūčių pradėti naftos gavybą "D-6" telkinyje Baltijos jūros šelfe Kuršių nerijos pašonėje, kadangi atliktos ekologinės ekspertizės rezultatai esą buvo teigiami. Pareigūnai užtikrino, kad Rusija pasirengusi perduoti Lietuvai ekologinės ekspertizės rezultatus, kurių pageidavo Lietuvos Aplinkos ministerija.

Tuo tarpu naftos telkiniui "D-6" Baltijos jūros šelfe eksploatuoti pirmą kartą Rusijoje pradėta statyti platforma. Telkinį ketinanti eksploatuoti bendrovė "LUKoil-Kaliningradmorneft" pranešė penktadienį kviečianti regiono visuomeninių organizacijų ir žiniasklaidos priemonių atstovus į metalo konstrukcijų gamyklą Iževskojės gyvenvietėje Kaliningrado srityje. "LUKoil" atstovai teigia informuosiantys visuomenę apie naftos gavybos Baltijos jūros šelfe projekto įgyvendinimą ir Kravcovskojės telkinio įrengimo ir naudojimo ekologinius aspektus.

Lietuvos aplinkosaugininkai ir žalieji daug kartų išreiškė susirūpinimą dėl "LUKoil" ketinimų šių metų pabaigoje pradėti naftos gavybą telkinyje "D-6" netoli Kuršių nerijos.

Iki šiol visos Lietuvos aplinkosaugininkų pastangos gauti išsamesnės informacijos apie "D-6" projekto ekologinį saugumą buvo bergždžios.

Telkinys "D-6" ("Kravcovskojė") atrastas 1983 metais, o jį eksploatuoti "LUKoil" planuoja 25-30 metų. Kasmet išgaunamos naftos kiekis sudarytų apie 600-700 tūkst. tonų. . Jis yra Baltijos jūros šelfe už 22 kilometrų nuo Kuršių nerijos pakrantės ir tik už 7 kilometrų nuo Lietuvos ir Rusijos jūros sienos.

Kuršių nerija 2001 metais bendru Lietuvos ir Rusijos teikimu buvo įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.