aA
Dvejų metų darbo sukaktį mininti socdemo Algirdo Brazausko vadovaujama Vyriausybė, premjero teigimu, išlaikė koalicijos su socialliberalais tvirtumo egzaminą ir pasižymėjo stabilumu. Penktadienį premjeras pajuokavo, kad tiek laiko Vyriausybės Lietuvoje "išgyvena" labai nedažnai, todėl ši Vyriausybė yra retas reiškinys.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
"Stabilumas nėra fenomenas, atsirandąs iš nieko, tai yra veiklos rezultatas", - žiniasklaidos atstovams teigė A. Brazauskas. Jo teigimu, šitiek išsilaikiusiai koalicinei Vyriausybei nėra priežasčių, dėl kurių ji turėtų subyrėti iki šio Seimo kadencijos pabaigos, pasibaigsiančios kitų metų rudenį.

A. Brazausko vadovaujama Vyriausybė yra dvyliktoji po to, kai Lietuva atgavo nepriklausomybę, joje 7 iš 13 ministrų portfelių priklauso socialdemokratams, tarp jų ir strategiškai svarbios finansų, ūkio sričių pozicijos. Šios Vyriausybės darbo laikotarpiu Lietuva užbaigė stojimo į Europos Sąjungą, NATO procedūras.

Dabartinio Vyriausybės vadovo vertinimu, be globalių klausimų sprendimo, padaryta daug rutininio darbo. Vyriausybė sprendimus priiminėjo tik gerai juos apgalvojusi, neatšaukinėdama jų po kelis kartus, todėl tai atsipirko šalies ekonomikos kilimu, nuo kurio neretai gerokai atsilieka specialistų prognozės.

"Gerėja bendrojo vidaus produkto (BVP) struktūra - auga gamybinės sritys: pramonės šakos, kurios yra techniškai sudėtingos, elektronika, informacinės technologijos", - pasidžiaugė Premjeras. Pasak jo, tai, kad pernai BVP padidėjo 6,7 proc., o šiemet per pirmąjį ketvirtį - 9,4 proc. rodo, kad Lietuvos ekonomika sėkmingai augs ir toliau.

Socialinėje srityje A. Brazauskas taip pat pastebi teigiamų pokyčių - iki 9,4 proc. sumažėjo nedarbo lygis, 7,5 proc. paaugo realios pajamos, tikimasi, kad vėl pavyks padidinti pensijas, daugėja žmonių, besiskolinančių būsto įsigijimui.

Vis dėlto, silpnomis grandimis kol kas lieka mokesčių surinkimas. Premjero netenkina muitinės veikla. "Šarada" jis pavadino dėl finansinių įsipareigojimų ES įtemptą kitų metų valstybės biudžetą, kadangi dėl jo tikriausiai teks daugiau skolintis.

Teigdamas, kad jis yra inžinierius, o ne mokytojas, A. Brazauskas penktadienį atsisakė pažymiu vertinti savo vadovaujamos Vyriausybės darbą ir patikino nežinąs, ar sieks antros kadencijos Premjero poste. Tikrasis šios Vyriausybės antrasis gimtadienis bus šeštadienį - liepos 12-ąją. Įgaliojimus veikti ji gavo 2001 metų liepos 12-ąją dieną.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.