aA
JAV Senatas ketvirtadienį vienbalsiai nusprendė paraginti šalies prezidentą George'ą W.Bushą (Džordžą V.Bušą) kreiptis į NATO ir Jungtines Tautas (JT) dėl paramos atstatant Iraką ir užtikrinant šioje šalyje taiką. Šis sprendimas atspindi vis didėjantį Kongreso susirūpinimą, kad pokario operacija Irake stringa.
G.W.Bush
G.W.Bush
© EPA-ELTA
97 senatoriai balsavo už neįpareigojančią rezoliuciją, kurioje sakoma, kad G.W.Bushas "turėtų apsvarstyti (galimybes) pateikti formalų ir skubų prašymą" dislokuoti Irake NATO pajėgas.

Rezoliucijoje taip pat sakoma, kad G.W.Bushas turėtų apsvarstyti galimybes prašyti Jungtinių Tautų paraginti savo nares skirti karių, policininkų bei išteklių Irakui atstatyti ir administruoti.

Dokumente remiamos tebevykstančios JAV operacijos ir sakoma, jog JAV yra suinteresuotos "likti Irake" ir užtikrinti, kad ši šalis būtų "taiki, stabili bei vieninga" ir turėtų visiems gyventojams atstovaujančią vyriausybę.

Tačiau sąlygos Irake "tebekelia rimtą grėsmę Amerikos kariams", rašoma rezoliucijoje. Gynybos sekretorius Donaldas Rumsfeldas (Donaldas Ramsfeldas) sakė, kad JAV misija Irake kainuoja beveik 4 mlrd. dolerių (apie 12 mlrd. litų) per mėnesį.

Vienas rezoliucijos autorių, Delavero valstijai atstovaujantis demokratų senatorius Josephas Bidenas (Džozefas Bidenas), kuris užima aukštą postą Užsienio reikalų komitete, sakė norįs, jog Senatas "šiuo metu pareikštų savo nuomonę ir neleistų klaidinti Amerikos žmonių, kad Rumsfeldas buvo teisus". Gynybos sekretorius yra sakęs, kad JAV karių skaičius gali būti sumažintas iki 30 tūkst. ir kad Irako okupacija gali tęstis palyginti trumpai.

J.Bidenas siekia, kad Irake dislokuotos pajėgos būtų tarptautinės ir pasirengusios ten likti ilgą laiką, jei to reikės.

Viceprezidento Dicko Cheney (Diko Čeinio) ir D.Rumsfeldo "ašis tiesiog mirtinai, visiškai klysta" dėl to, kaip toliau elgtis Irake, sakė jis.

Senato Užsienio reikalų komiteto pirmininkas, Indianai atstovaujantis respublikonas Richardas Lugaras (Ričardas Lugaras) parėmė rezoliuciją, kai tik joje buvo sušvelnintos formuluotės ir įrašyta, jog G.W.Bushas "turėtų apsvarstyti" galimybes prašyti tarptautinės bendrijos paramos.

R.Lugaras yra sakęs, kad G.W.Bushas turėtų pripažinti, jog pajėgos ten bus reikalingos kokius penkerius metus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.