aA
Valstybės kontrolė, atlikusi finansinį auditą Švietimo ir mokslo ministerijoje, jos vadovams rekomendavo ypač sustiprinti vidaus kontrolę finansų valdymo, turto, apskaitos, personalo valdymo srityse. Tuo tarpu Švietimo ir mokslo ministerija teigia jau ištaisiusi dalį Valstybės kontrolės nurodytų trūkumų.
Finansinio audito metu Švietimo ir mokslo ministerijoje bei jai pavaldžiose įstaigose Valstybės kontrolė patikrino, ar 2002 metų finansinės ataskaitos parodo tikrą bei teisingą būklę ir ar jos sudarytos pagal teisės aktų reikalavimus, taip pat patikrinta, ar sandoriai vykdomi pagal teisės aktų reikalavimus, pranešė Valstybės kontrolė.

Pasak Valstybės kontrolės pranešimo spaudai, valstybės kontrolierius Jonas Liaučius informavo švietimo ir mokslo ministrą Algirdą Monkevičių apie nustatytus veiklos trūkumus ir pasiūlė spręsti klausimą dėl asmenų, atsakingų už nustatytus teisės aktų pažeidimus, patraukimo atsakomybėn.

J.Liaučius taip pat nustatė 60 dienų terminą, per kurį ministerija turės informuoti Valstybės kontrolę apie priemones, kurių bus imtasi, siekiant ateityje išvengti teisės aktų pažeidimų.

Pranešime spaudai teigiama, kad Švietimo ir mokslo ministerija iš valstybės biudžeto dešimčiai programų vykdyti turėjo gauti 514 mln. litų, gavo - 505 mln. litų. Didžiausia dalis asignavimų (290,1 mln. litų) buvo skirta specialistų rengimui. Vykdydama programas ministerija išleido 504,6 mln. litų, neviršydama šioms programoms skirtų bendrųjų asignavimų.

Audito metu buvo konstatuoti keli teisės aktų pažeidimai. Auditoriai nustatė, kad ministerija, išmokėdama autorinius honorarus ir apmokėdama už trijų vairuotojų suteiktas paslaugas, nesivadovavo Valstybės ir savivaldybių pajamų ir išlaidų klasifikacija.

Reorganizuojant ir prijungiant prie ministerijos Mokslo ir studijų departamentą, buvo pažeista Biudžetinių įstaigų reorganizavimo ir likvidavimo tvarka, nes netinkamai buvo atlikta turto inventorizacija.

2,7 mln. litų debitorinių skolų buvo netiksliai apskaitytos finansinėse ataskaitose. Auditoriai atkreipė dėmesį, kad ministerijoje stinga tvarkos, apskaitant lėšas, kurios skiriamos užsienyje studijuojantiems ir besistažuojantiems asmenims. Buvo rasta asmenų, kurie už gautas lėšas neatsiskaitė nuo 1998 metų.

Auditorių nuomone, ministerija nesiėmė reikiamų priemonių, kad mažėtų jai pavaldžių įstaigų įsiskolinimai.

2002 metais ministerija 5,3 mln. litų panaudojo kreditorinėms skoloms grąžinti, tačiau labai išaugo Klaipėdos E.Balsio menų gimnazijos, Vilniaus vidurinės mokyklos "Lietuvių namai", Mažeikių politechnikos mokyklos, Šiaulių buitininkų mokyklos, Panevėžio kolegijos, Šeduvos aukštesniosios žemės ūkio mokyklos ir kitų ministerijai pavaldžių mokymo įstaigų skolos.

Bendra ministerijos ir jai pavaldžių įstaigų kreditorinė skola 2003 metų sausio 1 dieną sudarė 5,2 mln. litų.

Auditoriai nustatė, kad kai kurios ministerijai pavaldžios įstaigos netinkamai tvarko apskaitą, pateikia netikslias statistines ir finansines ataskaitas. "Tai rodo, kad ministerija nepakankamai kontroliavo jų finansinę veiklą", - sakoma pranešime.

Dėl Kauno technologijos universiteto gimnazijoje bei Respublikiniuose moksleivių techninės kūrybos rūmuose nustatytų teisės aktų pažeidimų buvo priimti sprendimai, kuriuose minėtų įstaigų vadovams buvo nurodyti jų veiklos trūkumai ir nustatyti terminai jiems pašalinti.

Penktadienį Švietimo ir mokslo ministerija pranešė, kad nustatyti trūkumai iš dalies ištaisyti Valstybinio audito vykdymo metu. Asmenims, atsakingiems už teisės aktų pažeidimus, balandžio 1 dienos ministro įsakymu paskirtos tarnybinės nuobaudos.

Sudarant 2004 metų sąmatas pagal Valstybės kontrolės auditorių siūlymus, biudžetinės lėšos autorinių sutarčių ir vairuotojų nuomos paslaugoms atlikti planuojamos ir bus apskaitytos "kitų išlaidų" straipsnyje. Ir anksčiau šios lėšos buvo mokamos iš to paties skyriaus, kuriame ir buvo suplanuotos.

Rekomendacijos sukurti vidaus kontrolės sistemą iš dalies įgyvendintos, parengti ir patvirtinti reikiami teisės aktai - Finansų kontrolės Švietimo ir mokslo ministerijoje taisyklės, ministerijos buhalterinės apskaitos organizavimo vadovas ir kt.

Su valstybės kontrolės Valstybinio audito išvadomis yra supažindinti ministerijos atsakingi darbuotojai, kurie pagal paskirtą kompetenciją yra įpareigoti vykdyti griežtą finansinę kontrolę siekiant išvengti nurodytų trūkumų ir pažeidimų ateityje.

Ministerija, siekdama veiksmingiau įgyvendinti strateginius ir kitus veiklos planus ir pritardama Valstybės kontrolės siūlymams, toliau kurs naujas kontrolės formas bei priemones ir sieks, kad visos jos būtų laiku ir tinkamai vykdomos, sakoma ministerijos pranešime spaudai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.