aA
Pagrindinės eismo nelaimių priežastys - manevravimo taisyklių pažeidimai, atidumo stoka. Kiekvieną dieną Alytaus mieste ir rajone įvyksta 5-7 eismo nelaimės automobilių stovėjimo aikštelėse, prie prekybos centrų, turgaviečių, kitose vietose, kur susitelkia daugiau automobilių.
Vairuotojas automobilyje
Vairuotojas automobilyje
Eismo taisyklių pažeidėjai tvirtina nepastebėję kliūties arba pradėjus važiuoti staiga atsiradęs automobilis. Geriausiu atveju prisipažįsta - "pagavau žioplį". Ir už žioplumą tenka atsakyti.

Vakar administracinės teisės pažeidimų bylas nagrinėdamas Eismo saugumo priežiūros skyriaus vyresnysis inspektorius Rimantas Platūkis neatidiems vairuotojams skyrė administracines baudas nuo 100 iki 200 litų arba atimdavo teisę vairuoti transporto priemones nuo trijų iki šešių mėnesių.

Antai Juozas Rasymas (g. 1943 m.) iš Butrimiškių Alytuje, Kalniškės-Ūdrijos nelygiareikšmių kelių sankryžoje, važiuodamas šalutiniu keliu, nedavė kelio automobiliui, artėjančiam prie sankryžos pagrindiniu. J.Rasymas - II grupės invalidas, jam skirta minimali 100 litų bauda.

Kaimo žmogus dvejojo, ką pasirinkti: baudą ar tris mėnesius netekti teisės vairuoti. Sužinojęs, kad po pertraukos atgaunant teises teks rūpintis medikų pažyma, jog gali vairuoti, pasirinko baudą (kaimo žmonės bijo daktarų kaip velnias kryžiaus).

Nerijus Sabestinas (g. 1973 m.), nepasirinkęs saugaus greičio ir atstumo, šalia Jaunimo gatvės 48-ojo namo atsitrenkė į priekyje ta pačia kryptimi važiuojant automobilį. N.Sabestinas nubaustas 140 litų bauda.

Naujojoje gatvėje, garažų kooperatyvo teritorijoje, Kazimieras Kazlauskas (g. 1943 m.) keitė važiavimo kryptį neįsitikinęs, kad tai daryti saugu, ir atsitrenkė į stovintį automobilį. K.Kazlauskui šis stuktelėjimas kainavo 150 litų baudą.

Santaikos gatvės aikštelėje Kęstutis Balčius (g. 1970 m.), vairuodamas atbuline eiga, nedavė kelio kitam eismo dalyviui ir susidūrė su juo. Kaltininkui skirta 115 litų bauda.

Tomas Šipkinas (g. 1957 m.), Naujosios ir Lauko gatvių sankryžoje sukdamas į kairę, nepraleido automobilio, važiuojančio lygiareikšmiu keliu priešinga kryptimi tiesiai... T.Šipkinui teks sumokėti 130 litų baudą.

Nepasisekė taksi vairuotojui Richardui Kuckailiui (g. 1973 m.). Degalinėje prie "Skirnuvos" jis pradėjo važiuoti iš automobilio kuro bako neišėmęs degalų pylimo žarnos ir apgadino kolonėlę. Vairuotojas, skubėdamas atiduoti uošvei raktus, užsidirbo 120 litų baudą.

Liūdnesnė neblaivių vairuotojų dalia

Audrius Vitkauskas (g. 1982 m.) gegužės 17-ąją kelio Peršėkininkai-Buckūnai 2-ajame kilometre nepasirinko saugaus greičio, nesuvaldė automobilio, nuvažiavo nuo kelio ir atsitrenkė į medį. Sužalotas bendrakeleivis. A.Vitkauskui atimta teisė vairuoti transporto priemones 48 mėnesiams, nes jis iš įvykio vietos pasišalino ir vartojo svaigiuosius gėrimus.

Liepos 6-ąją Alytuje, Naujojoje gatvėje, automobilį vairavo neblaivus (1,85 promilės alkoholio) Arūnas Kislius (g. 1982 m.). Jam paskirta 1500 litų bauda ir atimta teisė vairuoti transporto priemones 21 mėnesiui.

Naujas Baudžiamasis kodeksas švelnesnis neblaiviems vairuotojams. Daugeliu atvejų nutraukiamas anksčiau pradėtas ikiteisminis tyrimas, ir vairuotojai baudžiami administracine tvarka. Balandžio 8-ąją Alytuje, Jiezno ir Kelmučių gatvių sankryžoje, neblaivus važiavo Žilvinas Civinskas (g. 1976 m.). Jam paskirta 1500 litų bauda ir 24 mėnesiams atimta teisė vairuoti transporto priemones. Ž.Civinskas sakė, jog vairuotojo pažymėjimas dingęs. Vyresnysis inspektorius R.Platūkis paaiškino, jei pažymėjimas netikėtai "atsirastų", atimta teisė vairuoti pratęsiama tam laikotarpiui, kiek vairuotojo pažymėjimu buvo neteisėtai naudojamasi.

Rimutis Grėbliauskas (g. 1965 m.) po Simną važinėjosi lengvai išgėręs - į alkoholio matuoklį įpūtė 0,66 promilės alkoholio. Jam atimta teisė vairuoti transporto priemones 12 mėnesių. Arūnas Kvederavičius (g. 1975 m.) iš Ponkiškių kaimo vairavo neblaivus ir į alkoholio matuoklį įpūtė 0,56 promilės alkoholio. Jam teks sumokėti 1000 litų (pats rinkosi piniginę baudą).

Dažnas vairuotojas aiškina, alkoholis vartojęs iš vakaro, ryte puoduką kavos išgėręs, užkandęs, bet...

Važiavo 190 kilometrų per valandą greičiu

Atskiras rašinys skirtinas smarkuoliui vairuotojui iš Volungės gatvės Artūrui Uždaviniui (g. 1967 m.). Liepos 5-ąją apie 16 val. jis automobiliu "Mazda 626" (valst. Nr.EAC 830) švilpė milžinišku greičiu (pats prasitarė važiavęs 190 km per valandą) keliu Antakalnis-Jieznas-Alytus-Merkinė. Šio kelio 68-ajame kilometre jis lenkė automobilį "Audi 100", bet sutrukdė priešais atvažiuojantis kitas automobilis, ir jis kaukštelėjo "audinei" į užpakalį.

Alkoholio matuoklis parodė, kad A.Uždavinys pasiekęs vidutinį girtumo laipsnį (2,28 promilės alkoholio). Smarkuolis vairuotojas nesutiko su matuoklio rodmenimis ir kreipėsi į medikus (per valandą nuo įvykio nustatomas alkoholio kiekis kraujyje, galima užginčyti alkoholio matuoklio rodmenis). Tik ne pats davė kraujo, o vietoj savęs nusiuntė kitą vairuotoją. A.Uždaviniui pergudrauti medikų nepavyko.

Vakar nurodytu laiku A.Uždavinys neatvyko į Eismo priežiūros skyrių, ir administracinė byla buvo išnagrinėta jam nedalyvaujant. A.Uždavinys tik prieš tris mėnesius atgavęs vairuotojo pažymėjimą, bet nemokėjo jo saugoti. Beje, kaip ir anksčiau. Dar 1999 metais jam buvo atimta teisė vairuoti transporto priemones 48 mėnesiams. Vėliau baustas už greičio viršijimą, nevykdė kelio ženklo reikalavimų, du kartus vairavo be vairuotojo pažymėjimo, nestojo stabdomas...