aA
Portugalijoje vykusio viršūnių susitikimo baigiamajame pareiškime 15 valstybių vadovai tvirtina, kad investuotojų pasitikėjimą Rusija įmanoma padidinti tik stiprinant demokratines institucijas ir rinkos ekonomiką, laikantis teisės viršenybės principo ir įsijungiant į Pasaulio prekybos organizaciją.

Formuluotės dėl Čečėnijos tonas buvo švelnesnis nei pernai gruodį Helsinkyje vykusiame viršūnių susitikime, kuomet ES lyderiai griežtą kritiką dėl "neadekvataus jėgos naudojimo" sujungė su nurodymu ES ekonominę paramą Rusijai paskirti tik humanitarinėms reikmėms.

Feiros deklaracijoje Rusija raginama laikytis savo "įsipareigojimų" dėl konflikto Čečėnijoje: "vengti pernelyg didelės jėgos panaudojimo ir konflikto išplitimo, skatinti politinį procesą, įtraukiant išrinktus čečėnų atstovus, bei atlikti efektyvų ir nepriklausomą žmogaus teisių pažeidimų tyrimą".

Pareiškime ne tik neužsimenama apie sankcijas, bet ir teigiama, jog liepos mėnesį Europos Komisija peržiūrės tolesnės paramos Rusijai priemones. Dokumente tai pat raginama maksimaliai išnaudoti "prieinamas programas", tokias kaip TACIS, pagal kurią teikiama techninė.

Baigiamajame pareiškime teigiama, kad ES ir Rusijos santykiai turi būti grindžiami "pagarba pamatinėms žmogaus teisėms ir laisvėms" bei pabrėžiama nepriklausomos žiniasklaidos svarba. Tokiu būdu užsimenama apie nepriklausomos spaudos magnato ir Kremliaus kritiko Vladimiro Gusinskio sulaikymą.

"Nepriklausoma žiniasklaida atlieka svarbų vaidmenį atviroje ir demokratinėje visuomenėje", dar kartą patvirtino ES vadovai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.