aA
Seimo narė socialliberalė Dangutė Mikutienė, įsigijusi būstą Trakuose, per rekordiškai trumpą laiką - mėnesį - susitvarkė popierius, leidžiančius keisti šilumos sistemą. Savo butą ji šildys autonomiškai. Tuo tarpu jos įpiršta "Deltimos" bendrovė, tvarkanti visą Trakų šilumos ūkį, skandina savivaldybę skolose.
D.Mikutienė
D.Mikutienė
© "Lietuvos žinios"
Seimo narė Dangutė Mikutienė bene 13 metų buvo įrašyta į butų eilę Trakų mieste, bet jo nesulaukė. Iki 2002 metų pabaigoje vykusių savivaldybės tarybos rinkimų ji buvo registruota Trakų kultūros namuose. Dabar Seimo narė Trakuose, Vytauto gatvėje, įsigijo butą.

Keturių kambarių butas buvo praplėstas ir padidėjo kone iki 84 kvadratinių metrų. Jame bus įrengta ir naujoviška šildymo sistema. LŽ Seimo narės teiravosi, kaip jai pasisekė taip greitai, nesulaukus Šilumos ūkio įstatymo įsigaliojimo, sutvarkyti reikiamus dokumentus ir gauti leidimus.

Jokių paslapčių

- Kaip jums pavyko atsijungti nuo bendros namo šildymo sistemos?

- Nusipirkę butą Trakų centre, nutarėme įsirengti autonominį šildymą. Daug kas dabar ryžtasi taip modernizuoti buto šilumos sistemą.

- Pasidalykite paslaptimi, kaip jums pavyko taip greitai susitvarkyti?

- Jokių paslapčių nėra. Ir kad greitai pavyko, negaliu tvirtinti. Kone visą mėnesį dokumentus tvarkiau. Savivaldybė leido rengti projektus dėl alternatyvaus šildymo. Pagalvojome, kad mums patogiausia ir pigiausia šildyti butą dujomis. Projektuotojai parengė sąlygas. Jas priėmė Trakų šilumos tinklų bendrovė.

- Kokių dar reikėjo dokumentų?

- Reikėjo parengti dujų vamzdynų pertvarkymo projektą. Kitą projektą - dėl buto praplėtimo rengė architektai. Taip pat reikėjo gauti namo gyventojų sutikimą. Jis patvirtintas notaro.

Pareigos nepadėjo

- Ar padėjo greičiau tvarkyti reikalus Seimo narės vardas?

- Sakyčiau, priešingai. Man šilumos tinkluose sakė, kad jei nebūčiau Seimo narė, visus leidimus ir pažymas būčiau greičiau gavusi.

- Jūsų pavyzdžiu gali pasekti daugiau gyventojų. Kaip manote, kokių kliūčių jie galėtų išvengti tvarkydami būsto šilumos reikalus?

- Popierizmo iš tiesų daug, tačiau aš laikiausi nustatytų reikalavimų. Manau, jei visur būtų įkurtos namų bendrijos, šie reikalai būtų sprendžiami greičiau ir sklandžiau.

- Kiek jums kainavo parengti dokumentaciją buto šilumos sistemos pertvarkai?

- Pirmiausia, sugaišta labai daug laiko. Žinoma, kiekvienas projektas irgi kainavo - apie 2 tūkstančius litų išleidau vien popieriukams tvarkyti.

Žvelgs patrankų akys

Uždarosios akcinės bendrovės Trakų šilumos tinklai direktorius Vladislovas Levandraitis neslėpė skeptiško požiūrio į tuos, kas nori šildytis alternatyviai. Pasak jo, Trakuose autonominiam šildymui įrengti pateikta gal dešimt paraiškų. "Drausti nedraudėme nė vienam vartotojui, - aiškino direktorius. - Vadovavomės ūkio ministro įsakymu ir Šilumos tiekimo ir vartojimo taisyklėmis. Dabar, įsigaliojus Šilumos ūkio įstatymui, ketiname prašyti savivaldybės neleisti leidimų išduoti. Mat dar nėra lydimųjų įstatymų aktų, nenumatyta įstatymo įgyvendinimo tvarka".

Pasak Levandraičio, kiekvienas šilumos sistemos atjungimas sukelia nepageidautinų padarinių. "Sakykime, bute, kuriame įrengtas autonominis šildymas, bus suvartojama mažiau energijos, tačiau visas namas patirs tuos pačius nuostolius, - sakė bendrovės direktorius. - Kas juos padengs? Manome, kad reikėtų pasirašyti nuostolių padengimo sutartį, pagal kurią atsijungęs nuo bendros sistemos vartotojas mokėtų už bendrojo naudojimo patalpų šildymą".

Direktorius LŽ aiškino, kad kiekviename autonomiškai dujomis šildomame bute turės būti vamzdelis, iškištas pro langą. "Tai bus mažos patrankėlės - generatoriaus vamzdžiai, - kurie "puoš" mūsų namus, - sakė Levandraitis. Apskaičiuota, kad dujos vamzdyje sudegs šimtu procentų. Bet kas žino, ar nebus teršiama, ar nejusime nemalonių kvapų, sklindančių pro vamzdžius".

Mano butas - mano tvirtovė

Bendrovės "Trakų šiluma" direktoriaus pavaduotojas Stepas Baliulis LŽ patvirtino, kad Trakų rajono miesteliuose vis daugiau vartotojų nori atsijungti nuo bendros šildymo sistemos, kad gyventojai užsako projektus. Projektas reikalingas, kai norima pertvarkyti vamzdynų sistemą. Pasak Baliulio, tie gyventojai, kurie atsijungė savavališkai, padarė daug žalos kaimynams.

"Dažnai žmonės sako, kad butas - sava tvirtovė, - dėstė Baliulis. - Tačiau nereikia pamiršti, kad daugiabučiuose nutiesta bendra vamzdynų sistema. Pirmiausia turėtų rūpėti bendri interesai, ne vien privatūs".

Jo manymu, būtų idealu, kad kiekvienas butas turėtų savo autonominį šildymą, tačiau tokiems pertvarkymams reikia didžiulių investicijų. Pasak Baliulio, šiuo metu Trakų rajone yra apie 40 procentų nemokių vartotojų.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"