aA
Lydimi ginkluotų sargybinių, tarp Indijos ir Pakistano vėl pradėjo važinėti autobusai, kurių eismas tarp šių dviejų šalių buvo nutrūkęs pusantrų metų. Abi branduolinės kaimynės, kurios pernai buvo atsidūrusios prie karo slenksčio, dabar pradėjo atkurti tarpusavio santykius.
Du autobusai, vienas iš Indijos sostinės Delio, o kitas - iš Pakistano rytuose esančio Lahoro miesto, anksti ryte privažiavo prie abiejų valstybių sienos. Jais važiuoja nemažai žmonių, norinčių pirmą kartą po ilgo laiko pasimatyti su savo giminaičiais.

Pakistaniečių autobusas, papuoštas gėlėmis ir užrašu, šlovinančiu Lahoro bei Delio "draugiško" susisiekimo atnaujinimą, iš Pakistano teritorijos išvažiavo Vagos pasienio poste, kur buvo atlikti muitinės formalumai, ir dar po 10 valandų kelionės turi pasiekti Indijos sostinę.

Tarp šio autobuso keleivių yra pustrečių metų pakistanietė Noor Fatima (Nur Fatima), važiuojanti į Indiją gydytis nesveikos širdies.

Branduolinį ginklą turinčios kaimyninės šalys susisiekimą keliais, geležinkeliais ir oru nutraukė po 2001 metų gruodžio išpuolio Indijos parlamente, kuriuo Delis apkaltino Pakistane prieglobstį radusius kovotojus, siekiančius panaikinti Indijos valdymą Kašmyre. Šalys buvo atsidūrusios prie ketvirtojo tarpusavio karo slenksčio.

Susisiekimas autobusais atnaujintas po balandžio mėnesį padaryto 78 metų Indijos premjero Atalo Behari Vajpayee (Atalo Bihario Vadžpajo) pareiškimo, kad jis norįs paskutinį kartą savo gyvenime žengti žingsnį taikos link.

Abiejose šalyse imtasi sustiprintų saugumo priemonių. Pakistaniečių autobusą lydi ginkluoti policininkai, o Indijos autobusu, kuris iš Delio išvyko signalizuodamas, per stiprią liūtį, važiuoja du specialiųjų pajėgų kariai.

"Esu labai, labai laimingas. Po trejų metų pasimatysiu su savo seserimi", - sakė Indijos autobusu važiuojantis Abdul Qayoomas Wani (Abdul Kajumas Vanis) - tarnautojas iš Kašmyro.

Autobusų eismo atnaujinimas yra dar vienas žingsnis siekiant sudaryti sąlygas pradėti oficialias taikos derybas, tačiau kada bus atnaujintas susisiekimas geležinkeliais ir oru, dar nenuspręsta.

Tik apie 13 iš 40 Indijos autobuso keleivių yra paprasti žmonės - visi kiti yra žurnalistai. Pakistaniečių autobusu važiuoja 28 keleiviai, kurių devyni yra žurnalistai, ir du vairuotojai bei ryšių tarnybos karininkas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.