aA
Buvęs Jugoslavijos armijos pulkininkas Veselinas Šlivančaninas ketvirtadienį Jungtinių Tautų (JT) karo nusikaltimų tribunole pareiškė esąs nekaltas dėl visų jam pateiktų kaltinimų karo nusikaltimais ir nusikaltimais žmoniškumui per 1991 metų Vukovaro žudynes.
Teismas
V.Šlivančaninas yra paskutinis iš vadinamojo Vukovaro trejeto, kaltinamo dėl garsiųjų žudynių, perduotas Hagoje įsikūrusiam JT tribunolui.

Kaltinamasis paneigė visus šešis jo kaltinamojo akto punktus. "Kaltinamajame akte, kurį aš perskaičiau, yra pilna klaidų", - sakė V.Šlivančaninas ir tuomet pareiškė esąs nekaltas dėl visų jam pateiktų kaltinimų.

V.Šlivančaninas kartu su Miroslavu Radičiumi bei Mile Mrkšičiumi 1995 metais buvo apkaltinti 1991 metų lapkritį Kroatijos Vukovaro miestelyje nurodę iš ligoninių išgabenti 200 civilių gyventojų, 198 vyrus ir dvi moteris, kurie buvo nuvežti už miesto ir nužudyti. 2000-aisiais nušalinus Jugoslavijos prezidentą Slobodaną Miloševičių jis pasislėpė bei pažadėjo mirti, bet nepasiduoti.

Serbijos valdžia suėmė V.Šlivančaniną birželio viduryje, kai Belgradui iškilo pavojus prarasti milijonus JAV paramos, jei jis nepradės glaudžiau bendradarbiauti su JT teismu. Jis buvo suimtas po 10 valandų prie jo namo Belgrade trukusio susidūrimo, kurio metu policininkams teko susiremti su buvusio karininko šalininkais.

Kiti du Vukovaro žudynių įtariamieji taip pat perduoti Hagos tribunolui.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.