aA
Greta Sarių gyvenvietės buvusios chemikalų saugyklos teritorijoje ketvirtadienį pesticidų tvarkymo darbus užbaigė UAB ''Periala'' darbuotojai. Vokietijos įmonės AVG antrinės įmonės Lietuvoje "Periala" specialistai per mėnesį sutvarkė pavojingas atliekas chemikalų saugyklos gaisravietėje.
Pesticidai
Pesticidai
© "Lietuvos žinios"
Surūšiuoti ir sukrauti į sandarias naujas statines čia saugoti seni pesticidai.

Gaisravietėje nukastas užterštas gruntas supiltas į didžiulius specialius plastiko maišus. Statinės su pesticidų atliekomis ir užterštas gruntas bus pakrauti į tris jūrinius konteinerius ir išgabenti į Klaipėdos uostą.

Toliau toks krovinys Baltijos jūra bus nuplukdytas į Vokietiją, Hamburgą, kur pavojingų atliekų tvarkymo įmonės AVG krosnyse jie bus utilizuoti.

Beje, pesticidų sandėlis šalia Sarių gyvenvietės buvo vienintelis Švenčionių rajone ir jame buvo saugomi iš viso rajono suvežti pavojingi chemikalai dar nuo sovietinių laikų. Kol kas dar nenustatyta, kodėl gegužės 8 dieną šį sandėlį apėmė gaisro liepsnos. Gaisro priežastys dar tebetiriamos.

Sarių saugykloje buvo sukaupta beveik 50 tonų senų pesticidų. Gesinant ir lokalizuojant gaisrą juos teko užversti daugiau kaip 500 kubinių metrų gruntu.

Vokietijos įmonė AVG laimėjusi Aplinkos ministerijos skelbtą tarptautinį konkursą senų pesticidų tvarkymo programos įgyvendinimui jau yra išgabenusi į Hamburgą ir sunaikinusi daugiau kaip 300 tonų pavojingų cheminių atliekų iš Tauragės, Jurbarko, Šilalės ir Telšių rajonų.

Pasak Vokietijos įmonės AVG generalinio direktoriaus Akselio Horno, numatyta, kad per šiuos ir kitus metus įmonė išveš iš Lietuvos ir sunaikins visas šalyje sukauptas pesticidų atliekas, kurios išbarstytos po rajonus ir laikomos maždaug 150 sandėlių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.