aA
Prancūzai, caro išleistų obligacijų turėtojai, ketvirtadienį paprašė Paryžiaus teismo leidimo konfiskuoti Paryžiuje demonstruojamus paveikslus iš Ermitažo muziejaus, teigdami, kad Maskva vis dar yra skolinga jiems pinigų.
Paryžius, Eifelio bokštas
2000 metais Rusija Prancūzijai išmokėjo 400 milijonų JAV dolerių kompensaciją už obligacijas, išleistas 1822-1917 metais, kuriomis buvo finansuojama geležinkelio statyba. Tačiau vėliau Sovietų Sąjunga atsisakė prisiimti šiuos finansinius įsipareigojimus.

Rusijos obligacijų turėtojų asociacija Prancūzijoje (AFPER) kreipėsi į teismą, teigdama, kad kompensacijos suma yra gerokai mažesnė už pirmines investicijas.

Jie nori konfiskuoti meno darbus iš parodos "Kai Rusija kalbėjo prancūziškai", kuri vyks Paryžiuje iki rugpjūčio 30 d.

Šioje parodoje yra demonstruojami Rusijos ir Prancūzijos dailininkų paveikslai iš Ermitažo ir kitų Rusijos muziejų. Šiuose paveiksluose vaizduojami ryšiai tarp ankstyvojo 19 amžiaus Paryžiaus ir carinės Rusijos imperijos sostinės Sankt Peterburgo.

"Rusija šį AFPER žingsnį laiko dar vienu spaudos triuku, kuris neturi jokio teisinio pagrindo", - teigia Rusijos užsienio reikalų ministras.

"Rusija visiškai įvykdė savo finansinius įsipareigojimus, o Prancūzijos valdžia prisiėmė visą atsakomybę už tokius kaltinimus, įskaitant ir privačių obligacijų turėtojų ieškinius", - sakė jis.

Tai jau ne pirmas kartas, kai užsienį demonstruojamam Rusijos turtui gresia konfiskacija. Prieš dvejus metus Šveicarijos viešbučių tinklas "Noga" mėgino konfiskuoti du Rusijos lėktuvus aviacijos šventės metu Paryžiuje, tačiau tai jam nepavyko.

Šiais metais lėktuvų gamintoja "Suchoj", baimindamasi naujų "Noga" mėginimų konfiskuoti lėktuvus, nebedalyvaus aviacijos šventėje. "Noga" teigimu, Rusijos kompanija jai yra skolinga apie 100 milijonų JAV dolerių.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.