aA
Rudenį ketinančius streikuoti pedagogus finansų ministrė Dalia Grybauskaitė įspėjo, kad mokytojai nieko nelaimės mitinguodami ar kitaip protestuodami ir reikalaudami didesnių atlyginimų. Tai D.Grybauskaitė žurnalistams pareiškė ketvirtadienį po susitikimo su Seimo pirmininku Artūru Paulausku.
Dalia Grybauskaitė
Dalia Grybauskaitė
© ELTA
Švietimo darbuotojų profesinės sąjungos vadovo Alekso Bružo teigimu, oficialus sprendimas dėl protesto akcijų dar nepriimtas, tačiau tai, kad nuo spalio "kažkas bus organizuojama, yra didelė tikimybė".

"Taip, tokie dalykai, kurie truks ne vieną dieną, gali prasidėti, tačiau tai nebus nei dideli streikai, nei mitingai, tiesiog akcijos prie valstybinių institucijų, būtinai prie Vyriausybės ir socialdemokratų būstinės", - BNS ketvirtadienį sakė A.Bružas.

Lietuvos mokytojų profesinės sąjungos pirmininkės Dalios Gricienės tvirtinimu, jos vadovaujama organizacija protestuojančius kolegas paremtų tik tada, jeigu "būtų patirtas taikių derybų fiasko".

Pasak finansų ministrės D.Grybauskaitės, į "visus bet kokius jėgos demonstravimus" siekiant didesnių darbo užmokesčių Vyriausybė nereaguos ir griežtai laikysis susitarimo su valdančiąja dauguma, kad "nuo mitingų ir streikų kiekio pinigų nepadaugės".

"Kantrybės taurė yra perpildyta ir riba peržengta, į jėgą reaguojama nebus", - teigė D.Grybauskaitė. Ji pabrėžė, kad pedagogų atlyginimų didinimo klausimas bus nagrinėjamas formuojant kitų metų biudžetą.

Pasak A.Paulausko, kitąmet planuojama didinti aukštųjų mokyklų ir institutų dėstytojų, socialinių ir ikimokyklinio auklėjimo įstaigų, pirmiausia - darželių, auklėtojų atlyginimus.

"Jeigu nebūtų galimybės mokytojams nustatyti tarifinių, analogiškų valstybės tarnautojams atlyginimų, bus numatytas palaipsnis perėjimas prie tokios darbo užmokesčio sistemos", - sakė A.Paulauskas.

Pasak jo, norint pakeisti atlyginimų už darbą mokytojams mokėjimo tvarką, reikalingas ir politinis visų partijų pritarimas, nes mokytojų algų didinimas biudžetui daug kainuotų. "Suma būtų tikrai įspūdinga, o kalba eitų apie šimtus milijonų litų", - tvirtino A.Paulauskas.

Jis prognozuoja, kad mokytojams nustačius analogiškus valstybės tarnautojams atlyginimus, jų darbo užmokestis padidėtų 20-30 proc.

Švietimo darbuotojų profesinė sąjunga reikalauja, kad 2004 metų biudžete mokytojų atlyginimams didinti būtų numatyta 90-120 mln. litų daugiau nei buvo skiriama 2003 metais.

D.Gricienė prognozuoja, kad nustačius tarifinių algų mokėjimo tvarką, pagal kurią mokytojams atlyginimai būtų mokami ne už turimas pamokas, kaip dabar, o už etatą, ne tik sumažės pedagogų atlyginimai, bet ir padaugės piktnaudžiavimo tarnybine padėtimi atvejų.

"Jeigu mokytojams kategorijas nustatys darbdavys, kaip yra siūloma, daug aukštos kvalifikacijos mokytojų gali finansiškai nukentėti vien todėl, kad darbdaviui nepatiks jų akių spalva ar jie kitaip neįtiks", - BNS sakė D.Gricienė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.