aA
JAV teisėsaugininkai trečiadienį suėmė vieną arabų kalba leidžiamo mėnraščio leidėją, kuris, kaip manoma, nuversto Irako diktatoriaus Sadamo Huseino užsakymu šnipinėjo šios šalies išeivius.
Handcuffs and Key
Ilinojaus valstijos Ouk Lono mieste gyvenusiam 60 metų Khaledui Abdel-Latifui Dumeisi (Chalidui Abdel Latifui Dumeisiui) JAV federalinis teismas pateikė kaltinimus nusikalstamu susitarimu ir vengimu užsiregistruoti, kad jis buvo užsienio valstybės agentas. Jei teismas pripažins jį kaltu dėl abiejų atvejų, jam gresia laisvės atėmimo bausmė iki 15 metų.

K.A.L.Dumeisi nebuvo apkaltintas šnipinėjimu, nes jis nesikėsino į Jungtinių Valstijų paslaptis, sakė JAV prokuroras Peteris Fitzgeraldas (Piteris Ficdžeraldas).

"Khaledas Dumeisi nėra nei kaltinamas, nei įtariamas buvęs tikruoju Irako žvalgybos pareigūnu. Įtariama, kad jis tik padėjo Irako žvalgybos agentams", - pažymėjo P.Fitzgeraldas.

Nustatyta, kad K.A.L.Dumeisi vadovavo kompanijai "Around-the-World News, Inc.", spausdinančiai ir platinančiai periodinius leidinius arabų ir anglų kalbomis. Ši kompanija leidžia ir arabų mėnraštį "Al Mahjar".

Remiantis Teisingumo departamento turimais imigracijos duomenimis, K.A.L.Dumeisi Jungtinėse Valstijose nuolat gyvena jau apie 10 metų. Jis pats teigia esąs Jordanijos pilietis, gimęs Palestinoje.

K.A.L.Dumeisi kaltinamas šnipinėjęs S.Huseino režimo priešininkus Amerikoje. Be to, jis įsigijo Irako opozicijos lyderio pokalbių telefonu įrašus, gamino žurnalistų pažymėjimus Irako žvalgybos agentams ir gaudavo atlygį iš irakiečių vyriausybės.

K.A.L.Dumeisi taip pat kaltinamas vykęs į Iraką mokytis "žvalgybos meno", įskaitant įgūdžius kaip rašyti plunksnakočiu su jame įtaisyta miniatiūrine kamera ir mikrofonu. Kaltinime teigiama, kad būtent tokiu plunksnakočiu jis pasinaudojo įrašydamas interviu su vienu S.Huseino oponentu.

Įrodymus prieš K.A.L.Dumeisi tyrinėtojai surinko iš dokumentų, kuriuos JAV pajėgos balandį aptiko Irako žvalgybos tarnybos būstinėje Bagdade.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.