aA
Irano sostinės gatvėse netoli universiteto trečiadienį vyko islamistų "budrumo komitetų" narių, policininkų ir demokratijos siekiančių jaunuolių susirėmimai.
Trečiadienį buvo minimos 1999 metų studentų maišto metinės. Vienas liudininkas pasakojo, kad netoli universiteto miestelio policija ašarinėmis dujomis tramdė jaunuolių grupes ir susirėmė su islamistų "budrumo komitetų" nariais, kad šie neįsiveltų į tolesnes muštynes su demokratijos reikalaujančiais jaunuoliais. Susirėmimuose dalyvavo šimtai žmonių.

"Padėtis labai įtempta, ore jaučiamas stiprus ašarinių dujų kvapas. Policija susirėmė su jaunuoliais, jaunuoliai kovojo su basidžiais ("budrumo komitetų" nariais), ir aš mačiau, kaip su basidžiais, mėginančiais prasiveržti prie universiteto, kovojo policija", - sakė liudininkas.

Prieš ketverius metus basidžiams puolus Teherano universiteto bendrabutį, buvo nužudytas vienas žmogus ir kilo masinės protesto akcijos, užtrukusios penkias dienas. Rengdamasi galimiems neramumams per šio maišto metines valdžia uždraudė žmonėms būriuotis ir uždarė universitetų miestelius.

Šimtai policininkų kiek vėliau įvedė tvarką rajone, kur vyko susirėmimai, išvaikė minias ir nuvijo jaunuolius į šonines gatves, kur tramdė juos guminėmis lazdomis.

"Budrumo komitetų" nariai, kuriuos galima atpažinti tik pagal barzdas, lazdas ir nesukištus marškinius, besąlygiškai remia šalies aukščiausiąjį lyderį ajatolą Ali Khamenei (Alį Chamenėjų). Jų nekontroliuoja nuosaikių pažiūrų prezidentas Mohammadas Khatami (Mohamadas Chatamis), kuris netiesiogiai - per Vidaus reikalų ministeriją ir Nacionalinę saugumo tarybą - vadovauja civilinei policijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.