aA
Opozicinės Seimo Liberalų ir centro frakcijos seniūnas Eligijus Masiulis siūlo Vyriausybei, parlamentinėms partijoms bei žemdirbių organizacijoms pradėti svarstymus dėl galimo Žemės ūkio ministerijos panaikinimo šaliai kitų metų pavasarį įstojus į Europos Sąjungą (ES).
Eligijus Masiulis
Eligijus Masiulis
© ELTA
Pasak išplatinto pranešimo, kadangi bendroji žemės ūkio politika ES šalyse reguliuojama Briuselyje, Lietuvai tapus ES nare nereikės tokios Žemės ūkio ministerijos, kokia ji yra dabar.

Parlamentaro manymu, jei būtų nuspręsta Žemės ūkio ministeriją panaikinti, kaimo plėtros klausimus galėtų kuruoti specialiai tam įkurtas departamentas prie Ūkio ministerijos, o piniginių išmokų žemdirbiams skyrimu ir skaičiavimu galėtų rūpintis specialios tarnybos. “Panaikinus ministeriją būtų sumažintas valdininkų skaičius, o sutaupytas lėšas būtų galima skirti žemės ūkio modernizavimui”, - sakė E.Masiulis. Jo manymu, dalį ministerijos funkcijų galėtų atlikti ir platiems ūkininkų interesams atstovauti skirtos žemdirbių savivaldos organizacijos.

Liberalų ir centro frakcijos seniūno teigimu, diskusijoms dėl Žemės ūkio ministerijos panaikinimo šiuo metu yra pats tinkamiausias metas. “Ministerija galėtų nutraukti veiklą nuo naujos Seimo kadencijos, kai bus pradėta formuoti kita Vyriausybė, 2004 metų pabaigoje. Todėl tam pasiruošti yra pakankamai laiko”, - tvirtino parlamentaras.

Seimo Tėvynės sąjungos - konservatorių frakcijos seniūnas Andrius Kubilius nėra toks kategoriškas ir ragina prezidentą, premjerą ir valdančiąją koaliciją "nebejuokinti Lietuvos žmonių, ieškant kam suversti kaltę už katastrofišką padėtį žemės ūkyje, o rasti savyje jėgų pakeisti žemės ūkio ministrą".

"Ministras akivaizdžiai nesugeba tinkamai vykdyti savo pareigų ir politikų mėginimai dėl to kaltinti jo pavaldinius yra paprasčiausiai juokingi", - savo pareiškime teigia A.Kubilius.

Dėl nesugebėjimo suvaldyti žemdirbių protestus ir spręsti žemės ūkio problemas kritikuojamas ministras J.Kraujelis pastaruoju metu bando nukreipti kritikos ugnį į jo vadovaujamos ministerijos sekretorius.

Žemės ūkio rūmų vadovas Jonas Ramonas stebisi siūlymu naikinti Žemės ūkio ministeriją. Jo nuomone, kaip ir visame pasaulyje, Lietuvoje privalo būti tokia ministerija.

"Visame sviete ir ES šalyse yra Žemės ūkio ministerijos. Lietuva yra žemdirbiškas kraštas, ir tokia ministerija privalo ir turi būti, be jos neišsiversi", sakė Eltai J. Ramonas po trečiadienį Seimo rūmuose vykusio susitikimo su Tėvynės sąjungos frakcija.

Kitas reikalas, anot jo, kaip ir kokie ten dirba žmonės, kaip jie sprendžia kasdienius ir strateginius klausimus.

"Ne sykį esame pasakę, kad kai kurie ministerijos sekretoriai - Vytautas Grušauskas ir Jonas Panamariovas neatitinka šių dienų reikalavimų", pridūrė Žemės ūkio rūmų vadovas. Jeigu jų atžvilgiu nepriimama jokių sprendimų, tuomet, pasak J. Ramono, žemdirbiai kelia kitą klausimą, gal reikėtų "judinti" žemės ūkio ministro personaliją.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.