aA
Nuo kitų metų pradžios norintys keliauti į JAV ir gauti šios šalies vizą turės pateikti ne tik būtinus dokumentus, bet ir pirštų antspaudus. Kaip rašo dienraštis "Respublika", JAV tėvynės apsaugos departamentas Kongreso nurodymu kuria ir diegia naują elektroninę sistemą "US-Visit", kuri kaups ir skirstys informaciją apie atvykėlius.
Pirštų antspaudas
Pirštų antspaudas
"Ši sistema - tai naujas žingsnis, siekiant tobulinti Amerikos sienų apsaugą. 99 proc. atvykusiųjų bus palinkėta geros dienos. Sustabdžius tą vieną procentą pavojingų asmenų, bus apsaugoti visi likusieji JAV piliečiai, legalūs gyventojai ir svečiai iš užsienio, nepasikartos Rugsėjo 11-osios tragedija", - sakė JAV ambasados Vilniuje konsulė Ruta Elvikis.

Lietuva ir kitos šalys, kurių piliečiams įvažiuojant į JAV būtinos vizos, privalės apie keliautojus sukaupti tikslius duomenis ir dar prieš jiems atvykstant pateikti atitinkamoms Amerikos tarnyboms.

JAV ambasados įvairiose šalyse turės perduoti nuskenuotus asmens dokumentus, fotografiją ir pirštų antspaudus. Gauti duomenys bus lyginami su nepageidaujamų asmenų, kurie dėl tam tikrų priežasčių - ryšių su teroristais, kriminalinių nusikaltimų, pasibaigusio galiojimo vizų - neįleidžiami į JAV.

Pasak dienraščio, Europoje daktiloskopija (pirštų antspaudų rinkimas, tyrimas) taikoma tik nelegalių imigrantų ir prieglobsčio prašančiųjų registrui. JAV šie duomenys renkami, tikrinant legalios imigracijos siekiančius asmenis, taip pat keliautojų srautus per Meksikos sieną. Dabar ši tvarka galios visiems atvykėliams.

Praėjusiais metais JAV sieną kirto beveik 28 mln. atvykėlių su laikinosiomis vizomis, iš jų 10 mln. - europiečiai. Lietuvoje pernai JAV vizų išduota 11 tūkst. žmonių.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.