aA
Jungtinių Valstijų prezidentas George'as W.Bushas (Džordžas V.Bušas) antradienį išvyko iš Senegalo sostinės į Pietų Afrikos Respubliką (PAR). Tai bus jau antroji valstybė, kurioje lankysis JAV vadovas savo kelionės po penkias Afrikos šalis metu.
Abdoulaye Wade ir George'as W.Bushas
Abdoulaye Wade ir George'as W.Bushas
© EPA-ELTA
Dakare JAV lyderis susitiko su aštuonių Vakarų Afrikos šalių vadovais, su kuriais aptarė padėtį karo niokojamoje Liberijoje. Vašingtonas prašomas vadovauti tarptautinėms taikos palaikymo pajėgoms, kurias norima siųsti į šią šalį.

G.W.Bushas sakė, kad Jungtinės Valstijos bendradarbiaus su Vakarų Afrikos valstybėmis atkuriant taiką Liberijoje, kurią XIX amžiuje įkūrė laisvę atgavę vergai iš Amerikos. JAV vadovas taip pat sakė, kad jo administracija šiuo metu "sprendžia dėl mūsų dalyvavimo (taikos palaikymo misijoje) masto".

Kartu su Senegalo prezidentu Abdoulaye Wade (Abdalaje Vade) G.W.Bushas apsilankė istorinėje buvusioje vergų prekyvietėje Gorio saloje.

"Siekiant lygiateisiškumo įkurta respublika tapo kalėjimu milijonams žmonių", - sakė G.W.Bushas savo kalboje, kuri, ruošiantis kitais metais įvyksiantiems prezidento rinkimams, buvo akivaizdžiai skirta iš Afrikos kilusiems amerikiečiams.

Prezidentas taip pat pabrėžė, kad dabar visi afrikiečiai ir amerikiečiai tiki "laisvės vertybėmis".

G.W.Bushas Senegale pradėjo savo kelionę po Vakarų Afrikos šalis, kurios metu ketina kalbėti apie šių valstybių saugumo problemas, ekonomikos raida ir kovą su AIDS. Tai yra vos antroji pirmąją kadenciją dirbančio JAV prezidento kelionė į Juodąją Afriką per visą Amerikos istoriją ir pirmasis G.W.Busho, kaip prezidento, apsilankymas šiame regione.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.